Arama

Sultanların hocası: Ahmet Paşa

Başarılı bir devlet adamı olmasının yanı sıra divan edebiyatının da önemli isimlerinden olan Ahmet Paşa, Osmanlı bürokrasisinin öne çıkan isimlerindendir. Kaside formunda şiirler yazan ilk şair olması ve genç şairlerin gelişmesine sağladığı katkılarla da tanınır. Fatih Sultan Mehmet'in "Sultanların Hocası" unvanını verdiği Ahmet Paşa'yı ve Divanı'nı yakından tanıyalım...

🔸 Ahmet Paşa'nın klasik Türk edebiyatı açısından en önemli özelliği nazirecilik sanatında çığır açmasıydı.

Nazire, bir şairin beğendiği ve üstad kabul ettiği şairin şiirine aynı vezin ve kafiyede şiir yazmasıdır.

🔸 Ahmet Paşa'nın hem kendisinin kaleme aldığı nazirelerle hem de "kendisine en fazla nazire yazılan şair" olması bakımından oldukça dikkat çekti.

(x) Nefi kimdir?

AHMET PAŞA'NIN DİVANI

🔸 Ahmed Paşa'nın tek eseri, divanıdır. Divanda, 4 mesnevi, 34 kaside, 1 terkib-i bend, 352 gazel, 1 murabba, 14 kıt'a, 39 nazım, 27 tarih manzumesi, 48 müfret ve matla bulunur.

🔸 Sultan II. Bayezid'in emriyle divanın tertip edilmesini, eserin dibace bölümünde bir beyitle anlatır:

Bu fermanı çûn etti sultanumuz
Kim Cem' ola mecmû- ı dîvanûmuz

Günümüz Türkçesiyle

"Divanımızın tertip edilip bir araya getirilmesini, sultanımız emretti."

  • 10
  • 10

🔸 15. yüzyılda özellikle kaside sahasında ön plana çıkmış bir şair olan Ahmet Paşa, Divanı'ndaki kasidelerini başta Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid olmak üzere Cem Sultan, Şeyh Vefa ve Şeyh Tacettin'e yazdı.

🔸 Ahmet Paşa, hicrî 950 yılında (1496-97) Bursa'da vefat etti. Bursa'da Muradiye Medresesi yakınlarında kendi inşa ettirdiği medresenin yakınındaki türbeye defnedildi.

(x) Divan edebiyatının son büyük şairi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN