Gönül Çalab'ın Tahtı kitabından yaşama dair alıntılar
Gönül Sada'sından Akisler dizisinin beşinci kitabı olan Gönül Çalab'ın Tahtı'nda Kemal Sayar ve Sadettin Ökten yaşama gönül gözüyle bakmaya devam ediyor. Modern dünyanın hengamesinde koşuştururken bazen de küresel akımların rüzgarıyla ruhumuzu es geçiyor, nefes almayı unutuyoruz. Ancak "Her birimizin hayatında gizli saklı hazineler var. İş onları görüp fark edebilmekte. Sadece onlara zaman ve dikkat ayırmamız gerekiyor." Sizler için Gönül Çalab'ın Tahtı kitabından alıntıları derledik.
Giriş Tarihi: 03.10.2023
15:53
Güncelleme Tarihi: 04.10.2023
14:11
📚 "Ailede yangın var. Gençlikte bir yangın var. Değer aktarımında bir problem var. Aile ve okul çocuklarımıza kadim değerleri aktarmakta yetersiz kalıyor. Gençler küresel kültürün önünde bir oyuncağa dönebiliyor . Asimilasyon, bu kitle iletişim araçlarının en iyi bildiği şey. Çocuklarımızı alıp mankurtlar olarak bırakmak istiyorlar. Bütün dünyayı aynı kültüre, mono kültüre, yekpare bir kültüre, küresel kültüre boyamak isteyen bir hareket var."
(Sadettin Ökten-Kemal Sayar, Gönül Çalab'ın Tahtı)
📚 "Tüketici kapitalist uygarlığın zaten en sevdiği kişidir. Başına vurulunca ona bir şey aldıracağı, cebini boşaltacağı, uzun saatler işlerde bir köle gibi çalıştırıp sonra onu kredi kartından yakalayıp bir köleye dönüştüreceği, ihtiyacı olmayan şeyleri ona aldıracağı bir nesne kılmak istiyor. Bunun için de kitle iletişim araçları çok kolaylıkla, insanları, arzularını gemlemeyen, bir türlü büyüyemeyen, olgunlaşamayan, hep ergenlik fazında bireyler olarak bırakıyor."
(Sadettin Ökten-Kemal Sayar, Gönül Çalab'ın Tahtı)
Kemal Sayar'ın insan ruhunu çözümlediği eseri: Ruh Hali
📚 "Çocuğun etrafında pervane olmak, çocuğun hayattan öğrenememesine, kendi kararlarını alamamasın ve bir olgunlaşmamışlık halinde kalmasına yol açıyor. Bu çocuklar daha sonra her şeyi isteme hakları olduğunu düşünüyorlar. Hak etmeden bir şeyleri alabileceklerini düşünüyorlar."
(Sadettin Ökten-Kemal Sayar, Gönül Çalab'ın Tahtı)
📚 "İnsan insana muhtaç. Modern insan ihtiyarı yük olarak görüyor. Çünkü o hizmet ister, konuşmak ister. Hâlbuki onun çok işi vardır. Kendisinin bir zaman sonra ihtiyarlayacağını düşünmez. Oysa bu süreç ve modernite ihtiyarlayınca sizi hayatın dışına atar. "
(Sadettin Ökten-Kemal Sayar, Gönül Çalab'ın Tahtı)
📚 "Teşekkür etmek, hatta yaratıcıya hamdetmek bizim tamamlanmamış olmamızla alakalı bir şey. Biz hiçbir zaman tam varlıklar değiliz. Sürekli bir tamamlanma arzusu içinde olan varlığız. Bazen bunun kendimizden gizliyoruz. Sanki tammışız, sanki olmuşuz gibi davranıyoruz kendimize. Hâlbuki şükran, o eksiklikten tamamlanmaya giden yolculuğumuzda bize bir şey ekleyen herkese teşekkür edebilmek demek."
(Sadettin Ökten-Kemal Sayar, Gönül Çalab'ın Tahtı)