Arama

İmam Gazzali'nin Nasihatü'l-Mülûk eserinden öğütler

Büyük Selçuklu döneminde yaşayan İmam Gazzali, "Hüccetü'l-İslam" olarak anılırdı. Hükümdarlar nezdinde o kadar kıymetliydi ki, Sultan Sencer İslam âlimini kendi makamına dahi oturttu. İmam Gazzali, o dönem Horasan meliki olan Sencer'in isteği üzerine, Nasihatü'l-Mülûk adlı eserini kaleme aldı. Muhammed Tapar'a ithaf edildiğine dair görüşler de bulunan eserde, dünya mülküne sınırlı bir sürede hakim olacak sultanlara ölümü hatırlatarak, yönetime dair hikmetli nasihatlerde bulundu. "Hükümdarların gönülleri Allah'ın hazineleridir" diyen İmam Gazzali'nin Nasihatü'l-Mülûk eserinden öğütleri sizler için derledik.

🔸 Halk bir darlıkla, bir zorlukla ve bilhassa bir kıtlıkla karşı karşıya bulunduğu zaman, devlet hazinesinden onlara yardım edip onları kurtarmalıdır. İdarecilerden biri halkı bir afetle karşı karşıya bulduğu zaman bunu hemen devlet başkanına bildirmelidir.

🔸 Şunu biliniz ki ey başkan, Allah size birçok nimetler ve askeri bir güç vermiştir. Size yaraşan, bunlara karşı şükretmek ve Allah'ın dinini yaymaktır. Allah'ın nimetine şükretmeyen O'nun isimlerini yüceltmez. Bu nimetleri takdir etmediğinden dolayı kıyamet gününde rüsva olur.

İmam Gazali'den 30 öğüt

🔸 Biliniz ki; siz yaratıksınız, sizin bir yaratanınız var. O bütün âlem ve âlemdeki olan şeylerin yaratıcısıdır, tektir, orta ve dengi yoktur. Varlığı ezeli (başlangıçsız) ve ebedi (sonsuz)dir. Ezelde ve ebette varlığı zaruridir. Varlığı -diğer varlıklar gibi- sonradan değildir. O bizatihi mevcuttur, her şey O'na muhtaçtır, fakat O'nun hiçbir şeye ihtiyaç yoktur.

Fikriyat'ın kıymetli yazarı Ekrem Demirli'nin anlatımıyla "el Münkız Mine'd-Dalal" dersleri

  • 10
  • 20

🔸 Başkan! Şunu biliniz ki: İnsan kalbinde marifet ve inanç yönünden olan her şey imanın esasıdır, insanın yedi organında itaat ve adalet yönünden carî olan her şey imanın dalıdır. Dal soluk olursa bu kökün zaafına delâlet eder. Böyle bir dal ağacın ölümü esnasında görülmez.

  • 11
  • 20

🔸 Lider olan kimsenin üzerine en başta gerekli olan bu rütbe ve mevkiye lâyık olup olmadığını ve bu büyük işin sevap ve günahının da ona göre olacağını hatırından çıkarmamasıdır. Çünkü liderlik büyük bir nimettir ve bu nimet üzerine başka nimetlerden hiçbiri tercih olunamaz. Bu görevi hakkıyla deruhte eden sonsuz bir saadete kavuşur. Böyle yapmayan ve üstelik zorbalık ve zulümle emaneti kirleten en büyük bedbahtla uğrar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN