Arama

İskender Pala'nın Kitab-ı Aşk'ından 20 çarpıcı alıntı

İskender Pala'nın Kitab-ı Aşk'ı, her düzeyden insanın gönlünde hissettiği, dimağında algıladığı ama asla net biçimde tanımlayamadığı duygularına açıklık getirmek için kaleme alınan bir eser. İçindeki yazılar değişik zamanlarda ve farklı zeminlerde, belli bir düzen ve bütünlük içinde bir araya getirilmiş. Eserde yer alan deneme ve öyküler, aşkın yüzeysel ve derin katmanlarında küçük yolculuklara çıkarırken, kendinizi yeniden keşfetmeye başlayacağınız noktayı da bulmanıza fırsat veriyor. Pala'nın da deyimiyle "Çünkü canına sevgili isteyen ile sevgili için can isteyen arasında hayat yolculuğunun ta kendisi gizlidir." Sizler için, İskender Pala'nın Kitab-ı Aşk'ından 20 çarpıcı alıntı derledik.

"Sevmenin tabakaları, muhabbet, aşk ve dert olmak üzere üç derecedir; muhabbet odur ki, mahbubunu görürse memnundur, görmezse kaydında değildir. Aşk odur ki, mahbubunu görürse memnundur, görmezse mahzundur. Dert odur ki, mahbubunu görürse de mahzundur, görmezse de mahzundur."

"Aşkın gerçekliğini yitirmesi, nihayet yine insanın ve hayatın erozyona uğraması demekti ve yazık ki insanoğlu başından beri en muhtaç olduğu, en ziyade tutunması gereken duyguyu da hoyratça zedelemekten kaçınmadı."

"Unuttuk, acep neydi sevgi? Bir yetimin başını okşarken dimağımıza yerleşen tat mıydı o? Bir bebeğin süt kokulu tenindeki suçiçeği miydi? Sabah evden çıkarken özlemeye başladığımız bir ses miydi? Hatırlayanınız var mı, sevgi neydi?"

  • 10
  • 21

"Çünkü akıl ile ulaşılabilen en son nokta, hayret yani aklın donuklaşması (efsür-de) ve durmasıdır."

  • 11
  • 21

"Sevgi bir bakış, bir gülüş müydü bazen; bir akış, bir koşuş muydu? Sevgi gönül kumaşında bir nakış mıydı?"

İskender Pala'nın Leyla ile Mecnun kitabından alıntılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN