Arama

İsmet Özel'in Faydasız Randevu kitabından 22 alıntı

Edebiyatımızın yaşayan en önemli kalemlerinden olan İsmet Özel, sadece şair değil, düşünür kimliğiyle de ön plana çıkmıştır. Özel'in, "İçinde yaşadığımız medeniyetle birlikte insan denilen varlık 'nesne'leşti. Bütün yaratıklardan şerefli bir yaratık değil de dünyanın sıradan bir parçası sanki insan. Kendi kurduğumuz şehirler içinde insanlar, ilave unsurlar durumuna düşürülmüş." diyerek çağımız hakkında düşüncelerini dile getirdiği, Faydasız Randevu kitabından 22 alıntıyı derledik.

  • 19
  • 24

"Unutmak… Denilebilir ki küfre doğru katedilen yolun en kestirmesi budur."

  • 20
  • 24

"İçinde yaşadığımız medeniyetle birlikte insan denilen varlık "nesne"leşti. Bütün yaratıklardan şerefli bir yaratık değil de dünyanın sıradan bir parçası sanki insan. Kendi kurduğumuz şehirler içinde insanlar ilave unsurlar durumuna düşürülmüş."

  • 21
  • 24

"Bizim dilimizde düşünceli insan, tasalı insanı ifade eder."

  • 22
  • 24

"Başkalarında gördüğümüz eksikler, çoğu zaman kendi eksilerimizdir."

  • 23
  • 24
İsmet Özel kimdir?
İsmet Özel kimdir?

İsmet Özel, İkinci Dünya Savaşı'nın beraberinde getirdiği maddi problemlerin yaşandığı bir dönemde Kayseri'de doğdu. Özel, eğitimli bir ailenin çocuğuydu. Bu da onun kültürel gelişiminde önemli bir etken oldu. 1972 yılında girdiği Hacettepe Üniversitesi, Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Ardından Fransızca okutmanlığı yapmaya başladı. Özel, sonradan Mimar Sinan Üniversitesi adını alan okuldan 1998 yılında emekli oldu.

İsmet Özel'in şiirlerinde kullandığı kelimeler

İsmet Özel eserlerinde Türkiye'nin ya da dünya sisteminin mekanizmasını anlatırken "insan"ı her zaman merkeze aldı. Felsefenin eşlik etmediği yazısı neredeyse yoktur; Tahrir Vazifeleri başlı başına bir felsefe metnidir. Türk okuru Tahrir Vazifeleri'ni yeterince okumadı, yeterince anlamadı. Ataol Behramoğlu ile birlikte Halkın Dostları adında bir dergi kurdu. Dergide ideolojisi doğrultusunda yazılar kaleme aldı.

İsmet Özel'den hafızalara kazanınan alıntılar

1971 darbesinden sonra kendisini İslami çevre içerisinde değerlendirir. 1974'te Diriliş dergisinde yayımlanan "Amentü" ile mistik bir anlayışa geçer. Edebiyatımızın Özel şairi kendisini son derece cesurca ifade etme tutkusundan hiçbir zaman vazgeçmedi. 9 şiir, 22 deneme, söyleşi, mektup ve 5 çeviri kitabına imza attı.

İsmet Özel, önceleri şair olarak tanınmasına rağmen, şiir dışında da oldukça önemli eserler verdi. Şiirlerindeki buyurgan ve coşkulu tarzı, düzyazılarına da devam etti. Özel, keskin görüşlerini hedefine bir ok gibi saplamaktan asla kaçınmadı. Diğer yandan, özellikle dergi ve gazetelerdeki yazılarında toplumsal problemleri dile getirmeyi başardı.

İsmet Özel'in kitaplarını incelemek satın almak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN