Arama

İsmet Özel'in hafızalara kazınan şiirleri

Edebiyatımızın yaşayan en önemli kalemlerinden olan İsmet Özel, şair ve düşünür kimliğiyle ön plana çıkmıştır. O, yaşamı adeta şiirin derinliklerine sığdırır. "Şiirin yüzünü hiç kimsenin hatırlamadığı bir dünyada birinin kalkıp, şiirin tanınmaya değer bir yüzü olduğunu, ortalıkta dolaşan renkli ve solgun yüzlerce hayaletin yalnızca maskeler olduğunu söylemesi lazım" diyen İsmet Özel'in hafızalara kazınan şiirlerini sizler için derledik.

  • 10
  • 11
MATARAMDA TUZLU SU
MATARAMDA TUZLU SU

Uzak nedir?
Kendinin bile ücrasında yaşayan benim için
gidecek yer ne kadar uzak olabilir?
Başım açık, saçlarımı ikiye
ortadan ayırdım
kimin ülkesinden geçsem
şakaklarımda dövmeler beni ele verecek
cesur ve onurlu diyecekler
halbuki suskun ve kederliyim

...

  • 11
  • 11
İSMET ÖZEL KİMDİR?
İSMET ÖZEL KİMDİR?

İsmet Özel, İkinci Dünya Savaşı'nın beraberinde getirdiği maddi problemlerin yaşandığı bir dönemde Kayseri'de doğdu. Özel, eğitimli bir ailenin çocuğuydu. Bu da onun kültürel gelişiminde önemli bir etken oldu. 1972 yılında girdiği Hacettepe Üniversitesi, Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Ardından Fransızca okutmanlığı yapmaya başladı. Özel, sonradan Mimar Sinan Üniversitesi adını alan okuldan 1998 yılında emekli oldu.

İSMET ÖZEL'İN ŞİİRLERİNDE KULLANDIĞI KELİMELER

İsmet Özel eserlerinde Türkiye'nin ya da dünya sisteminin mekanizmasını anlatırken "insan"ı her zaman merkeze aldı. Felsefenin eşlik etmediği yazısı neredeyse yoktur; Tahrir Vazifeleri başlı başına bir felsefe metnidir. Türk okuru Tahrir Vazifeleri'ni yeterince okumadı, yeterince anlamadı. Ataol Behramoğlu ile birlikte Halkın Dostları adında bir dergi kurdu. Dergide ideolojisi doğrultusunda yazılar kaleme aldı.

İSMET ÖZEL'DEN HAFIZALARA KAZANINAN ALINTILAR

1971 darbesinden sonra kendisini İslami çevre içerisinde değerlendirir. 1974'te Diriliş dergisinde yayımlanan "Amentü" ile mistik bir anlayışa geçer. Edebiyatımızın Özel şairi kendisini son derece cesurca ifade etme tutkusundan hiçbir zaman vazgeçmedi. 9 şiir, 22 deneme, söyleşi, mektup ve 5 çeviri kitabına imza attı.

İsmet Özel, önceleri şair olarak tanınmasına rağmen, şiir dışında da oldukça önemli eserler verdi. Şiirlerindeki buyurgan ve coşkulu tarzı, düzyazılarına da devam etti. Özel, keskin görüşlerini hedefine bir ok gibi saplamaktan asla kaçınmadı. Diğer yandan, özellikle dergi ve gazetelerdeki yazılarında toplumsal problemleri dile getirmeyi başardı.

İsmet Özel'in kitaplarını incelemek satın almak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN