İsmet Özel'in poetik görüşleri
Şiir sanatı olarak bilinen poetika, diğer türlere göre daha az rağbet görmesine rağmen şiirin teori kısmı göz önüne alındığında vazgeçilmez bir alandır. Fikir ve sanat dünyamızın en önemli isimlerinden olan İsmet Özel, şiirle kurduğu müstesna bağı bilhassa mektuplarında sonrasında ise "Şiir Okuma Kılavuzu" başlıklı eserinde izah eder. Sizin için Özel'in mektuplarında saklı kalmış poetik görüşlerini izah ettik.
Giriş Tarihi: 21.08.2022
11:11
Güncelleme Tarihi: 21.08.2022
12:00
◼ "Ben atlara ve uzaklar hayrandım" mısrası ile gönüllerde taht kuran İsmet Özel, esasında bu metinde kendi edebi altyapısının ve görüşünün özeti ni okuyucusuna sunar.
◼ Özel'in şiiri, insanın içinde daha evvel bilmediği, görmediği yerlere dair bir özlem oluşturur. Bu husus şairin metninde sakladığı duyguyu aşikar eder.
İsmet Özel'in Faydasız Yazılar kitabından kendi gerçekliğimize dair 20 alıntı
➡ Yazdığımız şiir evrenseldir. Eğer iyi şiir yazıyorsak. Çünkü konumumuz evrenseldir. Şiiri bu yüzden dile ve deyişe çok yaslamamak gerek. Onu sanat eseri yapan öğe başka türlü yazılamama özelliği olmalı.
İsmet Özel
◼ Sanatın evrensel hüviyetine vurgu yapan şair, mektupların satır aralarında bize poetik olarak önemli bir ipucu verir. Ona göre her şiir evrenseldir ve bu sebepten dolayı dile ve deyişe yaslanmamalıdır.
◼ Bu esasında, şairin şiiri gelişken bir sanat olarak kabul ettiğini de gösterir. Özel için yazılan bir metnin başka bir sanatçı tarafından bire bir kopyalanamaması sanat eserini kıymetli kılar.
İsmet Özel'den altı çizili 100 cümle
➡ Büyük sıkıntıyı anlatımda yaşıyorum. Bunu gidermek için öykümsü düz yazılar ve oyunlar yazmak isterdim. Oyun yazmayı zaten "kafama koydum. Bunun için çalışmak gerekli, çalışacağım. Amma palavra değil mi? Yap da, ortaya bir şey koy ondan sonra konuş, dersen pek haklı bulurum seni.
İsmet Özel
◼ Şiir, şairin daima kendisini yenilemesi ve geliştirmesi ni şart koşar. Bütün büyük şairler sanat yaşamları boyunca çalışmış ve kendilerini yenilemişlerdir.
◼ Durumun bu şekilde tezahür etmediği şairler , bir noktadan sonra unutulmuş deyim yerindeyse bunun sıkıntısını çekmişlerdir. Bu satırlarda İsmet Özel, şiiri için diğer türlere nasıl çalışması gerektiğini zikrediyor.
İsmet Özel'in Şiir Okuma Kılavuzu isimli eserinden alıntılar