Arama

İstanbul'u dünyanın unutulmaz şehri yapan yazarlar

Farklı ülkelerin ve kültürlerin kesişme noktası olan İstanbul, dünyanın en eski kentlerinden biridir. 8.500 yıllık tarihi geçmişi olan İstanbul benzersiz tarihi ve coğrafyasıyla dünya kentleri içerisinde ilham verici yerini her zaman korur. İstanbul, güç ve otoritenin olduğu kadar ilmin, sanatın ve edebiyatın kendisine aktığı yerlerdendir. Asırlar boyunca derin bir kültür ve estetik duyarlılıkla manasını adeta görünmeyecek kadar incelten şair ve yazarlar İstanbul'a gelmiş, en güzel eserlerini burada vermişlerdir. Bu yazarlar ve şairler, İstanbul'un edebiyatını yaparak onu dünyanın en unutulmaz şehirlerinden biri yaptılar. İstanbul'u duyan, tadan bu yazarları sizler için derledik.

  • 12
  • 26

İstanbul'dan:

"İçine düşünen şaşkınlıktan kurtulabilmek için İstanbul tepelerinin yamaçlarında kıvrıla kıvrıla giden binlerce küçük sokaktan birine girmelidir. Bu sokaklar huzurludur, buralarda Altınboynuz'un öteki sahilinde Avrupai hayatın gürültülü kargaşalığı içinde pek görülmeyen esrarlı ve gizli Şark bütün cepheleriyle sakin sakin seyredilebilir. Her şey tam manasıyla Şarklıdır. Çeyrek dakiklik bir yol yürünür ama ne kimseye rastlanır ne de duyulur. Orada burada, rengârenk boyanmış, birinci katı zeminden, ikinci katı birinci kattan taşmış, küçük ahşap evler vardır; büyük evlere bağlı küçük evler görünüşündeki her tarafı camlı ve kafesli şahnişinler, sokaklara esrar ve hüzün dolu, kendine mahsus bir hava verir. Bazı yerlerde yollar o kadar dardır ki, karşılıklı iki evin çıkma katları, neredeyse birbirine değer ve bu insan kafeslerinin gölgesinde, günün büyük bir kısmını oturdukları yerden gökyüzünü azıcık görerek geçiren Türk kadınlarının ayaklarının altından yürünür."

  • 13
  • 26
PIERRE LOTI
PIERRE LOTI

1850 yılında Fransa'da doğan Loti, küçük yaşlarda Fransız Bahriyesine intisap etmiş, ve 1881'de yüzbaşı daha sonra a albaylık rütbesini elde etmiştir. Mesleği gereği dünyanın uzak bölgelerinde bulunan Pierre Loti, bu yerlerde gördüklerini kendi şahsiyeti potasından geçirerek romanlarına, hatıralarına yansıtmasını bilmiştir. Her zaman için çok seçkin bir kurum olarak kabul edilen Fransız Akademisi'ne üye oldu.

  • 14
  • 26

Genel olarak Şark'a, Türklüğe ve özellikle İstanbul'a Eyüp'e derin bir sevgisi olan Piere Loti ve eserleri hakkında Türkçede birçok eser kaleme alınmış, onun İstanbul'a olan dikkat ve yorumları pek çok açıdan değerlendirmeye tabi tutuldu.1876 yılında bir Fransız gemisiyle görevli bir subay olarak İstanbul'a gelen yazar, zamanla İstanbul'dan çok etkilendi. İstanbul'a hayran kalan ve Aziyade romanına adını veren kadınla burada tanışan yazar bir Türk dostu olarak sık sık İstanbul'a gelmiş ve İstanbul'da bulunduğu zamanlar Eyüp'te yaşamıştır.

  • 15
  • 26

Yakup Kadri gibi yazarlar tarafından Türklüğe ve İstanbul'a ait sevgisi sorgulanan Loti'nin bu sevgisinin, maceraperest ve egzotik iklimler düşkünü herhangi bir Batılının herhangi bir doğu şehri hakkındaki yüzeysel alakası olduğu, bir ilgiden öteye geçmediği ileri sürülmüştür. Fakat özellikle 1910'lu ve 1920'li yılları bir var oluş, bir var kalış mücadelesi içinde yaşayan, Batı tarafından bütün medeni çizgilerin tecrit edilmeye çalışılan, behemehâl asırlar öncesindeki topraklarına sürülmesi gereken Türklerin Loti sevgisi, Loti'nin de Türk hayranlığı, hem söz konusu yıllar hem de günümüz için bir mana ifade etmiştir.

  • 16
  • 26
YAZARA MECLİS'TEN TEŞEKKÜR MEKTUBU!
YAZARA MECLİS’TEN TEŞEKKÜR MEKTUBU!

Uluslararası platformlarda, bütün tenkitleri ve dışlamaları göze alarak Türklük ve Müslümanlığa ait en insaflı ve haklı satırları kaleme alan yazara daha sonra Türk parlamentosu bir teşekkür mektubu yollamıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN