Arama

Kısaltmalar sözlüğü

Kısaltmalar hayatımızın her alanında sıklıkla karşılaştığımız, vazgeçilmez edebi öğelerdir. Zaman zaman tahmin ederek kısaltmaları bulmaya çalışsak da birçoğunda tereddüt ederiz. Yaşantımızda karşımıza çıkan kısaltmaları ve anlamlarını hiç tereddüt etmeden bilmeye ne dersiniz?

  • 7
  • 54
AKBİL
AKBİL

Akıllı bilet

🔸 "Akbil", İstanbul'da toplu taşımalarda kullanılan ve içerisine para yüklenen bir akıllı bilettir. Akbil tek kullanımlık olabildiği gibi kişiye özel de çıkarılabilen bir abonman karttır.

İngilizcede kullanılan 60 İslami kelime

  • 8
  • 54
AKÇT
AKÇT

Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu

🔹 Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT), Soğuk Savaş döneminde Batı Avrupa ülkelerini birleştirmesi amacıyla kurulmuş, altı üyeli uluslararası bir örgüttü. Bu örgüt Avrupa demokrasisinin temellerinin atılmasında ve günümüz Avrupa Birliği'nin gelişmesinde rol oynamıştır.

🔹 Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu uluslarüstü prensiplere göre oluşturulmuş ilk örgüttür. Topluluğun ilkeleri 5 Mayıs 1949'de, Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman tarafından Schuman Bildirgesi ile duyurulmuştur.

  • 9
  • 54
AKUT
AKUT

Arama Kurtarma Teşkilatı

🔸1994 yılında Bolkar Dağlarında kaybolan 2 üniversite öğrencisinin 14 gün arandığı ve sonuçsuz kalan arama çalışmaları akabinde, dağları iyi bilen fakat arama-kurtarma konusunda bilgileri sınırlı olan bir grup dağcı bir araya gelerek 1995 yılında AKUT'u kurmuştur. Bu grup, aynı yıl AKUT ismi altında, Uludağ'da ilk kurtarma faaliyetini gerçekleştirmiştir. Dernek, 14 Mart 1996 yılında "AKUT Arama Kurtarma Derneği" adı altında resmî kuruluşunu tamamlamıştır.

Az bilinen 25 nostaljik kelime

  • 10
  • 54
ALB.
ALB.

Albay

🔹 Türkçe kökenli olan albay kelimesi, alay beyi kelimelerinin birleşmesi sonucu meydana gelir. Albay orduda rütbesi yarbayla ve tuğgeneral arasında olan subay demektir.

  • 11
  • 54
ALES
ALES

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı

🔸 ALES ya da Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, Türkiye'de yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları ile öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır.

🔸Yılda üç defa, 81 ilde yapılmaktadır. Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların belirlenmesinde de belirleyici durumdadır.

🔸 ALES ilk kez 1997 yılında Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES) adıyla yapılmıştır. 10 yıl sonra Yükseköğretim Kurulu'nun 2 Şubat 2007 tarihli toplantısında sınavın adı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (ALES) olarak değiştirilmiştir.

Muhtemelen daha önce duymadığınız 30 Türkçe kelime

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN