Arama

Kürk Mantolu Madonna hakkında 20 bilinmeyen gerçek

Yazılan her eser, içerisinde taşıdığı öyküden farklı bir hikaye bırakır ardında. Bu, edebiyat çevrelerinde yazılma hikayesi olarak adlandırılır. Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali'nin en çok okunan eseri olmasının yanında ardında bıraktığı hikayesi de en çok merak edilenlerden bir tanesi.Kürk Mantolu Madonna hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik.

Sabahattin Ali 1929'da yazdığı bir eski şiirinde -"Mesnevi"de- Almanya'daki yaşamını arkadaşı Mustafa Seyit Sütüven'e anlatırken sarı saçlı kadın dostlarından söz açar. 6 Mart 1933'te yazılmasına karşın, Sabahattin Ali'nin ancak 1991 'de yayımlanan bir mektubu da bunu doğrulamaktadır.

  • 10
  • 20

Sabahattin Ali'nin arkadaşlarından Muvaffak Şeref bana bir başka açıklamada bulundu:

"Eskiden Taksim'de Camlı Köşk'te bir Macar orkestrası vardı. Orkestra kadınlardan kurulu idi. Sabahattin bu kadınlardan biriyle arkadaş oldu. Kadın gri renkte bir kürk giyerdi. Sarışındı. Adı Lili. İyi keman çalardı. Liko Ammar onu konservatuvara almak istemişti. Sanıyorum ki Kürk Mandolu Madonna odur."

  • 11
  • 20

Sabahattin Ali'nin Almanya'daki öğrenim arkadaşlarından Melihat Togar aynı konuda şunları söyledi:

"İstanbul'a bir Macar orkestrası gelmişti. Toplulukta bir Yahudi kadın kemancı vardı. Sabahattin Ali onunla ilişki kurmuştu. Kürk Mantolu Madonna'nın kahramanının o kadın olduğunu bana sonradan açıkladı. Almanya'da iken Havel ırmağı kıyısında birlikte yaptığımız gezintilerden bazıları da romanda anlatılmıştır."

  • 12
  • 20

Yazarın eşi Aliye Hanım ise romandaki bazı konuşmaların kocasıyla kendisi arasında geçtiğini ve Raif Bey'in ailesinin Sabahattin Ali'nin dayısının karısı Müfide Hanım'ın ailesinden bazı izler taşıdığını ileri sürdü.

  • 13
  • 20

Romanın erkek kahramanı: Raif, gerçekte yazarın bir akrabasıdır. Sabahattin Ali onu da "olduğu gibi" vermemiş, ona kendi kişiliğinden bazı çizgiler katmış, bir "bireşim"e varmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN