Arama

Mantıku’t Tayr nedir? Mantıku’t Tayr’ın konusu

Mantıku't Tayr, 12'nci yüzyılda yaşayan İran'ın ünlü mutasavvıf ve şairi Feridüddin Attar'ın kaleme aldığı bir tasavvuf mesnevisidir. İslam klasikleri arasında sayılan Mantıku't Tayr, kavram olarak Kur'an-ı Kerim'de de geçer. Mantıku't Tayr'da yer alan mantık kelimesi "söylemek, konuşmak, lisân-ı hâl ile anlatmak"; tayr ise "kuş" anlamında kullanılmıştır. Mantıku't Tayr, otuz kuşun Simurg'a yaptığı yolculuk üzerinden "vahdet-i vücud" inancını anlatır. Feridüddin Attar'ın yazdığı eşsiz eser Mantıku't Tayr, başta Mevlana'nın kaleme aldığı Mesnevi olmak üzere pek çok esere esin kaynağı olmuştur. Peki, Mantıku't Tayr nedir? Mantıku't Tayr'ın konusu…

  • 10
  • 12
ATTAR’IN ANLATTIKLARINA MEVLANA DA YER VERMİŞTİR
ATTAR’IN ANLATTIKLARINA MEVLANA DA YER VERMİŞTİR

🔸 Feridüddin Attâr eserinde bu inancı kuşların dilinden temsilî bir tarzda hikâye etmiş, hüdhüd ile çeşitli kuşlar arasında geçen konuşmalar aracılığı ile tasavvufî düşüncelerini açıklamıştır. Şair, hüdhüdün ağzından kuşların soru ve itirazlarına cevap verirken konuya uygun düşen başka hikâyeler de anlatır.

🔸 Birçoğu Tezkiretü'l Evliyâ adlı eserinde geçen bu hikâyeler arasında fikrî bir bağlantı vardır. Mantıku't-Tayr'daki hikâyeler, birkaçı dışında genelde kısa olup bazen üç beş beyitte sona erer, ardından gelen beyitler hikâye münasebetiyle Attâr'ın aktardığı fikirlerdir. Onun anlattıkları o kadar beğenilmiştir ki Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî de bazılarını alıp aynı vezinde yazdığı Mes̱nevî'sinde işlemiştir.

  • 11
  • 12
HULEFA-YI RAŞİDİN’İ METHETMİŞ; FARK GÖZETMEMİŞTİR
HULEFA-YI RAŞİDİN’İ METHETMİŞ; FARK GÖZETMEMİŞTİR

🔸 Mantıku't-Tayr'ın önemli bir yanı da şairin Hulefâ-yi Râşidîn'i methedip onlar arasında fark gözetmediğini söylemesi ve halife seçiminde Hz. Ali'nin yanında yer almayan sahabenin haklı sayıldığını belirterek bu gibi işlerle uğraşmanın gereksiz olduğunu açıklamasıdır.

🔸 Bu konuda taassup gösterenleri kınayarak Sünnî-Şiî mücadelesinin tamamıyla taassuptan doğma abes bir şey olduğunu ifade eder.

  • 12
  • 12
TÜRK EDEBİYATINA İLHAM OLAN BİR ESERDİR
TÜRK EDEBİYATINA İLHAM OLAN BİR ESERDİR

🔸 Başta Türkiye ve İran olmak üzere dünyanın çeşitli kütüphanelerinde pek çok yazma nüshası bulunan Mantıku't-Tayr birçok defa basılmış, ilk defa taş basması olarak Cavnpûr'da yayımlanmıştır.

🔸 Türk edebiyatında önemli yeri ve etkisi olan Mantıku't-Tayr'ı, Gülşehrî manzum olarak 1317 yılında Türkçeye çevirmiştir. Türk edebiyatında Attâr'ın Mantıku't-Tayr'ı örnek tutularak yahut ondan ilham alınarak yazılan eserler de vardır. Ali Şîr Nevâî'nin Lisânü't-tayr'ı, Derviş Şemseddin'in Deh Mürg'u bunlardandır.

🔍 MESNEVİ'DE YER ALAN HİKAYELER

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN