Arama

Milli Eğitim Bakanlığı'nın önerdiği kitaplardan 10 alıntı

Birçoğumuzun yol arkadaşı olan kitaplar, geçmişten günümüze bilginin en önemli kaynağıdır. Zamana meydan okuyan ve insanların aklından çıkmayan bu eserler sayesinde insanlar yeni bir dünyaya doğru yelken açar. Milli Eğitim Bakanlığı da bu yoldan hareketle öğretmenlere okumaları için bir kitap listesi hazırladı. Fuat Sezgin, İsmail Gaspıralı, Rasim Özdenören gibi önemli isimlerin yer aldığı bu liste, başlı başına birer hazine değerinde...

  • 1
  • 21
BİLİM TARİHİ SOHBETLERİ / FUAT SEZGİN
BİLİM TARİHİ SOHBETLERİ / FUAT SEZGİN

İslam medeniyetinin büyüklüğünü kendi insanımıza anlatmak Batılılara anlatmaktan çok daha zor.

  • 2
  • 21
BİLİM TARİHİ SOHBETLERİ / FUAT SEZGİN
BİLİM TARİHİ SOHBETLERİ / FUAT SEZGİN

Dünya bilim tarihçiliğinin tartışmasız en önemli isimlerinden biri merhum Fuat Sezgin'di. Derinlikli, uzun yıllara dayanan çalışmaları, sahih bakış açısıyla bilim tarihinin insanlığın ortak malı olduğunu, bugünkü Batı biliminin İslam medeniyetinin güçlü tesirleriyle doğduğunu ortaya koydu.

Sefer Turan'ın söyleşiyle şekillendirdiği Bilim Tarihi Sohbetleri İslam bilimler tarihinin en önemli isimlerinden Fuat Sezgin'in hayatı, anıları, aynı zamanda bilimler tarihine duyulan tutkunun kitabı… Yaşadıklarını dönemin toplumsal ve siyasal panoramasını çizerek anlatan Sezgin, 1940'larda adım attığı üniversitede yavaş yavaş yazma eserlerin ve bilimler tarihinin sınırsız dünyasına yolculuğunu, alışıldık kalıpların dışına çıkan öğrenme şevkini gözler önüne seriyor. Ne var ki akademik araştırmalarıyla ses getiren Sezgin, 27 Mayıs 1960 askeri darbesi sırasında yürütülen tasfiye sonucunda kürsüsü elinden alınan bilim adamlarımızdan biri olmaktan kurtulamayacaktır.

Fuat Sezgin, kitaptaki söyleşilerde sadece geçtiği bu yolları anlatmakla kalmıyor, bakış açısına yön veren bilimler tarihi alanındaki gelişmeleri de tüm ayrıntılarıyla sunuyor. Bir yandan icatlar, buluşlar hakkında muazzam bir sohbete şahitlik ederken diğer yandan bilimler tarihine, Hellmut Ritter, Carl Brockelmann, George Sarton, Franz Rosenthal gibi isimlere, oryantalist araştırmalardan İslam âleminin ahvaline, İslam kültür çevresinde Müslüman bilginler tarafından yapılmış aletlerin modellerinin sergilendiği müzelere uzanan kapsamlı bir döküm sunuyor.

Bilim Tarihi Sohbetleri, sadece bir insanın hikâyesini anlatmıyor; insanların yaptıkları iyi işlerle kendi hayatlarını olduğu kadar başkalarının hayatlarını da nasıl zenginleştirdiğini gösteriyor…

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 3
  • 21
ÇOCUK DAVAMIZ / KAZIM KARABEKİR
ÇOCUK DAVAMIZ / KAZIM KARABEKİR

Kılıcı muzaffer eden bu millet, kendine tam ve kâmil bir istiklâl verecek olan bu zaferden sonra kalemi de mutlaka muzaffer edecektir.

  • 4
  • 21
ÇOCUK DAVAMIZ / KAZIM KARABEKİR
ÇOCUK DAVAMIZ / KAZIM KARABEKİR

"Cihan Harbinde muhtelif cephelerdeki yardımlarım daha geniş ölçüde oldu. Çünkü harp sahalarında çabuk ve büyük komuta mevkilerine geçmiştim. Her gittiğim yerde mektepleri dahi dolaşmak ve bakımsız çocuklara mümkün olan yardımı temin etmekten büyük haz duyuyordum. Suret-i umumiyede çocuk topluluğu mekteplerimizin sıhhi durumları ile ve hele iaşeleriyle yakından ilgileniyordum. Yer yer vilayetlerin açtığı yetim yurtlarını ziyaretle yiyecek hususundaki eksikliklerine ordumdan yardım ettiriyordum. Diyarbakır, Tekirdağ, Erzurum yetim yurtlarını burada sayabilirim.

Fakat asıl küçük yaşımdan beri idealim olan bir çocuklar kasabası kurmak ve burada bakımsız çocuklardan bakımlı bir çocuk ordusu teşkilini fiiliyat sahasına çıkarmaya ve kendimin de bu arada bir mürebbi ve muallim gibi çalışmaklığıma Mütareke'de Erzurum'da muvaffak oldum. Çocuk Davası benim en zevkli bir uğraşma mevzuumdur. Bu davayı ele almış ve fiiliyatla bu davanın hal tarzını bulmuş olduğumdan ilgili zatlarla ve matbuatla temaslarımda ve hususi, resmi toplantılarda bu dava üzerinde durmuşumdur. Bu alanda yaptıklarım, yazdıklarım ve söylediklerim bir hayli yekûn tutar."

Çocuk Davamız, Kâzım Karabekir'in çocuk, aile ve eğitim hakkındaki görüşlerini yansıtır. Birinci Dünya Savaşı sonrası Anadolu'da sefalet içindeki kimsesiz çocuklar için oluşturduğu kurumları ve onların eğitimine verdiği önemi gösterir. Bu kitap içindeki birçok mektup ve gazete haberleriyle içinde yaşadığımız coğrafyanın toplumsal yapısı hakkında bir belgesel niteliğindedir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 5
  • 21
BİR BİLİM ADAMININ ROMANI / OĞUZ ATAY
BİR BİLİM ADAMININ ROMANI / OĞUZ ATAY

Düşünmek zordu, düşünmek büyük enerji istiyordu. Hele yaratıcı, araştırıcı düşünce için çok yorulmak gerekiyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN