Arama

“Müptela-yı gama” sorulması gereken en uzun gece: ‘şeb-i yelda’

Farsça, "yılın en uzun gecesi" anlamına gelen 'şeb-i yelda', 21 Aralık'ı 22 Aralık'a bağlayan gecedir. Bu gece, kısa günlerin biteceğinin habercisi olması bakımından İran'da yüzyıllar boyunca kutlanmıştır. Şeb-i yelda, zaman kavramının aşıklar için çok önemli olduğu klasik şiirde de ayrıca yerini alır. Aşıklar için bir ıstırap haline gelen gecelerin, bu en uzun gece olan 'şeb-i yelda'da nasıl bir hal aldığını divan şiirindeki beyitler üzerinden şerhleriyle birlikte inceledik.

  • 12
  • 16

"Gîsûsun anup silsile-i hicri uzatma
Sîmîn-beri subh-ı şeb-i yeldâ mı değildir"

Şeyh Galip

Gîsû: Saç
Silsile-i hicr: Ayrılık zinciri
Sîmîn-ber: Gümüş sine, göğüs
Subh: Sabah

  • 13
  • 16

Sevgilinin saçları ayrılık geceleri kadar uzun olsa da, onun göğsü en uzun gece olan şeb-i yeldanın sabahı gibi aydınlık değil midir?

Sevgilinin saçı bu beyitte de en uzun gece olan şeb-i yelda ile bağdaştırılır. Sevgilinin sinesi ise en uzun gecenin sabahında gelen aydınlık kadar aydınlıktır.

  • 14
  • 16

"Gerçi kim gâyet uzun dirler kıyâmet rûzını
Çok uzun andan şeb-i yeldâ-yı hicrânuñ senüñ"

Muhyî

Rûz: Gün
Hicrân: Ayrılık

Kıyamet gününe uzun derler ama senin yokluğundaki şeb-i yelda (en uzun gece), bana kıyamet gününden daha uzun gelir.

  • 15
  • 16

İslam inancına göre, kıyamet günü en uzun sürecek günlerden biridir. "İnsanların hesap için alemlerin Rabbi Allah'ın huzurunda bekledikleri elli bin seneden oluşan bir günün yarısı olan zaman mü'minler için; güneşin batıya iyice yaklaşmasından batmasına kadar geçen vakit gibi kısa ve kolay olur." (Terğib ve Terhib 7/103, Ebu Ya'la, İbni Hibban) Şair, bu beyitte sevgiliden uzak kaldığı şeb-i yelda gecesinin, ona kıyamet gününden daha uzun geleceğini belirtir. Kıyamet günü ile sevgiliden uzak kaldığı şeb-i yelda gecesini bağdaştırır.

  • 16
  • 16

"'Şeb-i yelda'da uzar fecre kadar kıssa-i aşk
Ta ki Mecnun bitirir nutkunu Leyla söyler."

Yahya Kemal

Aşk kıssası şeb-i yeldada Mecnun sözünü bitirip Leyla söyleyene kadar, fecre değin uzar.

Divan şiiri geleneği ile yazan Yahya Kemal de şeb-i yelda mazmununu bu şiirinde kullanır. Şair, bu beyitinde şeb-i yeldada aşk kıssasının fecre yani şafak sökene kadar süreceğini ifade eder. Bu uzun gecede aşk kıssasının baş kahramanları; Leyla ve Mecnun fecre kadar konuşur, biri sözünü bitirdiği vakit, diğeri başlar. Yahya Kemal, şeb-i yeldada ayrılığı değil, sevgili ile söyleşmeyi bağdaştırmıştır.

Alıntıladığımız beyitlerden görüldüğü üzere, şeb-i yelda klasik şiirde ekseriyetle uzunluğu, ayrılık sebebiyle geçirilen zor geceyi, sevgilinin saçlarını, karanlığı simgeler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN