Nabi Divanı’nda mimari değerlendirmeler
Hikemi üslubuyla divan edebiyatının en önemli isimlerinden olan Nabi, beyitlerinde manayı esas alan bir tavır sergiler. Kainatı, fikir süzgecinden geçirip ilahi bir marifete dönüştürme gayretindeki şair, divan edebiyatında olduğu kadar evrenin temaşasında da mahir bir kimsedir. Onun hikmetle yoğurduğu dünya ile imtizaç ettirdiği mana, mimari unsurlar olarak satırlarına yansır.
Giriş Tarihi: 28.07.2022
12:21
Güncelleme Tarihi: 02.08.2022
13:20
Dilden çıkar sarây-ı cihânuñ hayâlini Bisyâr olursa hânede ta'mîr teng olur
🔹 Bir yapıda eşya veya insan varken tamir edilmesi, bakım yapılması zordur. Bunu şiirine edebi bir üslupla aktaran Nabi, gönlün de dünya sarayının hayaliyle, yani dünya hevesleriyle doluyken tamir edilmesinin zor olduğuna benzetir.
Eşsiz bir mimari malzeme: Kerpiç
Dil ola revzene-i dâğ-ı hevâdan mahrûm Döner ol günbede kim ola ziyâdan mahrûm
🔹 Kümbet yapıları, yapı karakteristiği açısından penceresiz şekildedir. Bundan hareketle Nabi; heva ve heves yarası açılmamış gönlü, güneş ışığından mahrum kalan penceresiz kümbete benzetir.
Mimar Sinan'ın baş mimar oluşu ve Hassa Mimarlar Ocağı
Sevâd-ı cürm ile feyz-i Hudâ'dan nâ-ümîd olma Ziyâ-yı âfitâba mâni' olmaz âhen-i revzen
🔹 Nabi'nin beyitte kullandığı 'ahen-i revzen' tabiri pencere önündeki korkulukları ifade eden bir kelimedir. Şair büyük bir ustalıkla bu mimari öğeyi şiirine yansıtmayı başarır.
🔹 Pencereye yapılan demir parmaklıklar nasıl evin ışık almasına engel teşkil etmediği gibi, günahın da Allah'ın feyzini, mağfiretini engellemediğini söyler.
Osmanlı'da orman yangınları ile mücadele
🔹 Sadece tabiat ve mimariye dair bu örneklerden hareketle Nabi'nin şiirle ilgilenme sebebinin yalnızca edebi eser ortaya çıkarmak olmadığı aşikardır.
🔹 Nabi'nin asıl maksadının, hikmete dikkati çekmek olduğu açıkça görülür.
Medeniyetin kökleri: Şehirler