Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Edebiyat
  • Necip Fazıl şiir yazmaya nasıl başladı? Necip Fazıl Kısakürek'in şiir serüveni...

Necip Fazıl şiir yazmaya nasıl başladı? Necip Fazıl Kısakürek'in şiir serüveni...

Edebiyatımızda şiir denilince akla ilk gelen isimlerden biri Necip Fazıl Kısakürek'tir. Baki'den sonra ikinci "Sultanu'ş Şuara" unvanına sahip Fazıl, fikirleriyle ve düşünceleriyle bizlere derin izler bıraktı. Yunus Emre'den, Fuzuli'den, Yahya Kemal Beyatlı'dan miras aldığı edebiyata boyut atlattı. Onun edebiyat dünyasına adım atmasında annesinin önemli bir rolü vardı. Öyle ki, şairliğinin kaynağını da ona bağlardı. Her şey hastane odasında, annesinin ölüm döşeğindeki dileğini gerçekleştirme arzusuyla başladı.

  • 8
  • 10
Yeni Mecmua'da yayınlanan ilk şiiri
Yeni Mecmua’da yayınlanan ilk şiiri

🔹 Necip Fazıl, Yakup Kadri ile tanışmasını ve Yeni Mecmua'da yayınlanan ilk şiirini anılarında şöyle anlatır:

"Bir gün "İkdam" gazetesine gidip Yakup Kadri'yi gördüm. Henüz Anadolu'ya geçmemiş ve Ankara'ya taşınmamıştır. "İkdam" gazetesinde "Tahlil ve Terkip" başlığı altında yazılar kaleme almaktadır.

Yakup Kadri, üslûbu ve "Edebiyat-ı Cedide" budalalarına nispetle zengin dünyasıyla, Bahriye Mektebi'nden beri ruhumu çekenlerden... Hususiyle onun "Erenlerin Bağından" isimli nesirlerine günlerce abandığım olmuştu. Bir gün de onun için edebiyat muallimimiz, tasavvufçu İbrahim Aşkî Bey: "Erenlerin bağına girmiş ama üzümünü yiyememiş..." demişti, kaydetmiştim.

Bugün, üzümünü yiyememek şöyle dursun, erenlerin bağına girmiş olmasını da kabul edemeyeceğim, bu kabuk üstü derin adam, o zamanlar bana, kalem ve fikir haysiyetinin ve iç murakabeye sahip muharririn ta kendisi gibi görünmüştü. Sahte büyüleri çözülüp, çehrelerinin olanca sığlık ve kabalığıyla meydana çıkan ve bütün sihrini kendinden değil, bizim ruh püskürtümüzden aldığı belli olan kadın misaline denk, Yakup Kadri, benim gözümde, boyaları dökülmüş bir ahşap maddedir..."

Evet, Yakup Kadri'yi görmek için, "İkdam" gazetesine gittim. Odasının kapısını vurdum. Gür ve tok bir ses "giriniz" dedi. Girdim ve elimdeki defteri masasına bırakarak: "Ben, dedim; Felsefe talebesiyim. Şiir yazıyorum. Takdir ettiğim ender kalemlerden biri olduğunuz için şiirlerimi size getirdim. Beğenecek olursanız neşirlerine lütfen delâlet edersiniz.

Ve tek kelime beklemeden ve eklemeden çıkıp gittim. Kalem kaşları, açık alnı, vakarlı çizgiler taşıyan yüzüyle Yakup Kadri, üzerimde iyi bir tesir bırakmıştı. Onda, Bahriye Mektebi'nden hocam ve sonraları, ahbabım Yahya Kemâl'in, ya dalgın ve unutkan yahut yılışık ve laubali yüzünden eser yoktu. Vilâyet Mescidi'nin solunda, (Arşiv) dairesinin bitişiğindeki ahşap binada (hâlâ duruyor) karargâh kurmuş olan "Yeni Mecmua" onun fikrî idaresindeydi.

Bir iki hafta geçti, geçmedi; kafamda bir bomba! 17 yaşındaki çocuğun şiirleri en genci 35 - 40 yaşındaki üstadların yazıları arasında yayınlanmaya başlamaz mı? Mecmuaya bakan, Fevzi Lûtfi (Karaosmanoğlu)... Mecmuanın etrafında Yakup Kadri, Ahmet Hâşim, Yahya Kemâl, Halide Edip, Refik Halit, Ahmet Refik, Köprülüzâde Fuat ve benzerleri...

"Yeni Mecmua"nın bu Ziya Gökalp'ten sonraki devresinde, fikir yazılarını, daha ziyade Darülfünun hocaları yazıyor ve ilk hamlede oraya kabul edilmek bir muvaffakiyet sanılıyor. Güya tasavvufî bir hava tütüyor ilk şiirlerimden. Çilesini çekmeye henüz (12-13) yıl uzak olduğum dâvanın, bütün inceliklere uzak, (fantazi) plânında bir heveskârıyım.

  • 10
  • 10

«Ben»i büsbütün ezmek ve süründürmek yerine tahta oturttuğumun farkında değilim:

"Bir benliği bin secdeye versem,
Vermek, yine benden, yine benden"

Yahut satıh içi kof kelime planında bir özeniş:

"Sevgilime kul oldum,
Güzelliği seçeli.
Varlıkta yoksul oldum,
Benliğimden geceli.
Vücut ruha ağ gibi,
Bir düğümlü bağ gibi
Muhabbet, menbâ gibi
Kevserinden içeli"

Aruzla hece vezni arasında bocalıyorum. Fakat temel daima hece:

Benim de yerim bu el oldu yahu
Gençlik bahçesinde sel oldu yahu!
Çünkü tâ derinden bağrımı yaran,
O başımın tacı el oldu yahu!
Saçları boynumda dalgalandı da,
Beni boğmak için tel oldu yahu!
Ateşte yaktıktan sonra nefesi
Kulumu savurdu, yel oldu yahu!
Ben bu halden ibret almadan göçtüm.
Ondan ibret alan, el oldu yahu!"

17-18 yaşlarının gayet acemi ve iptidaî şiir çabalayışı…"

Annesinin isteği ile başlayan Necip Fazıl'ın şiir yolculuğu, onu edebiyatımızda şairler sultanı noktasına getirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN