Arama

Nurettin Topçu'nun kitapları

Nurettin Topçu, düşünce dünyasında temas ettiği fikirlerin önemi ve derinliği bakımından Cumhuriyet döneminin değerli fikir adamları arasındadır. Anadolu ve İslam medeniyeti sentezi için çabalayan Topçu'nun kitapları, inanmış bir aydın ve mütefekkirin nasıl olması gerektiğinin en canlı örneklerindendir. Bilhassa, Var Olmak, İsyan Ahlakı, Ahlak, Büyük Fetih ve Türkiye'nin Maarif Davası, yazarın herkes tarafından çok sevilen kitapları arasındadır. Peki, Nurettin Topçu'nun kitapları nelerdir? İşte, 20'nci yüzyıl Türkiyesi'nin mütefekkiri Nurettin Topçu'nun kitapları…

  • 10
  • 11
BERGSON
BERGSON

Bergson kitabının özeti

Bergson, Topçu'nun akademik çalışmalarından biridir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Hilmi Ziya Ülken'in kürsüsündeki eylemsiz doçentliği sırasında Sezginin Değeri ismiyle hazırlamış olduğu doçentlik tezidir. Bergson ismiyle basılan tez üç bölümden oluşmaktadır.

Birinci bölümde; Bergson'un felsefesi, düşüncesinin çevresi, eserleri ve felsefe anlayışı gibi konular ele alınmaktadır. İkinci bölümde Sezgi'nin ne olduğu, değişik anlamları, Bergson'un sezgiciliği, Bergson'un sezgiciliğine yapılan eleştiriler vb. konular işlenmektedir. Üçüncü bölümde ise, realitelerin sezgisi, sanatta sezgi, sezgi ahlâkı, sezgi ve din gibi konulara açıklık getirmektedir. Bergson felsefesinin ülkemizde tanıtması açısından eser, büyük bir öneme sahiptir.

Topçu'nun bu eseri ilk olarak 1968 yılında Hareket Yayınları tarafından basılmıştır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız

Eseri neden okumalıyım?

Eser, Türk edebiyatında başta Yahya Kemal olmak üzere Tanpınar ve pek çok ismi etkileyen Bergson'un zaman kavramını bambaşka boyuta taşıyan felsefesi hakkında bilgi sahibi olmak için oldukça yararlı bir kaynaktır.

"Sezginin en göze çarpan tarafı, onun esas itibariyle aktif, adeta şiddetli oluş karakteridir. Sezgi önceden, hemen hemen sönük bir lamba ışığı gibi, hafifçe canlanan ve hemen sönüveren kaçıcı eksik bir aydınlıktır. Fakat sonra bizi ansızın aydınlıkla doldurur."

  • 11
  • 11
KÜLTÜR VE MEDENİYET
KÜLTÜR VE MEDENİYET

Kültür ve Medeniyeti kitabının özeti

Nurettin Topçu'ya göre bir asırdan beri memleketimizin en büyük derdi kültür-medeniyet meselesidir. Kültür ve Medeniyet, bu kavramların ayrıntılı olarak işlendiği, Topçu'nun kaleminin ustalığını gösterdiği eserlerinden biridir. Topçu'ya göre geçmişte büyüklüğü dünyaca bilinen Türk milletinin medeni varlığa sahip olmadığını önce Batı'yı tanıyanlar ortaya attı. Tanzimat'la başlayan Batı münasebetleri, birçok nesillerin gözünü kamaştırdı.

Aydınlar, Batı'nın yükselişindeki sırrı aramaya koyuldular ve bu araştırmayı yaparken farkında olmadan kendi iç dünyalarını Batı'nın içinde buldular. Birbiri ardı sıra birkaç nesil "Avrupa'ya benzemek için ne yapalım?", "Garplılaşma nasıl olmalı?" diye uzun zaman sayıkladılar. O nesilleri Batı taklitçiliğine, hem de ruhları duymadan sürükleyen kuvvet, başlangıç noktasında bağlandıkları aşağılık duygusu olmuştu.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız

Eseri neden okumalıyım?

Topçu, eserinde kültür ve medeniyetimizin bütün açmazlarını ve sancılarını ortaya koyuyor.

"İslam, yalnız secde halinde değil, secdeye eğilen başımızdadır. Yalnız camide değil, ezan sesleriyle dolan evlerimizdedir. Yalnız Kur'an'da değil, onunla nurlanan yüzlerimizdedir. Onu imhaya çalışanlar, bilmelidirler ki bu ev yıkılmaz, bu baş koparılmaz, bu yüz yüzlerimizden çalınmaz."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN