Arama

Öğrencisi Ahmet Hamdi Tanpınar'ın gözünden hocası Yahya Kemal

Yahya Kemal, miras bıraktığı dizeler ve fikirleriyle edebiyatımıza damga vurmuş isimlerdendi. Ahmet Hamdi Tanpınar, hocasını edebiyatımızın en büyük şairi olarak gördü ve ölümünden sonra Yahya Kemal isimli kitabı kaleme aldı. Bu kitapta Tanpınar hatıralarını içeren şahsi gözlemleriyle beraber, ilim adamı kimliğini ötelemeden objektif değerlendirmelerde bulundu. Peki, Tanpınar çok sevdiği hocasını nasıl anlattı? Yahya Kemal'in doğum yıl dönümü anısına öğrencisi Ahmet Hamdi Tanpınar'ın gözünden usta şaire bakalım.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 9
  • 10
"TÜRKÇEYİ YENİ BİR İKLİM GİBİ KEŞFETMİŞTİ"
TÜRKÇEYİ YENİ BİR İKLİM GİBİ KEŞFETMİŞTİ

📌Tanpınar kitabının ilerleyen bölümlerinde genç hoca Yahya Kemal'i çok sevdiklerini ve onun başarılarıyla övündüklerini ifade ediyordu. Bu bölümlerde ayrıca hocasının şairlik yönü hakkında da detaylı bilgilere yer veriyordu. Tanpınar'a göre Yahya Kemal, "Türkçeyi yeni bir iklim gibi keşfetmiş, şiire yeni bir istikamet vermişti."

"O konuşurken Yunus'tan başlayarak yaşadığımız güne kadar, Türkçenin asır asır kaydettiği zafer merhalelerini ve bize ait bir duyuş tarzının teşekkülünü adeta gözümüzle görüyordu." (s.31)

📌Başta Ahmet Hamdi Tanpınar olmak üzere Yahya Kemal'in çevresinde toplanan gençler, zor geçen mütareke dönemlerinde şairin derslerinde kendilerini buluyorlardı. Bu durumu Tanpınar şöyle ifade ediyordu:

"O tarihimiz gibi şiirimizi de kitaptan çıkarmıştı. İstanbul Darülfünun'unun Edebiyat Fakültesi'nde gittikçe halkası genişleyen bir gençlik, şimdi onun sayesinde ikisini beraberce yaşıyordu. O karanlık Mütareke günlerinde buna ne kadar muhtaçtık. Sanki bu derslere çıplak geliyor ve o konuştukça giyiniyorduk." (s.32)

  • 10
  • 10

📌Tanpınar monografisinde Yahya Kemal'in etkilendiği fikir akımları ve görüşlere de yer veriyordu.

📌Tanpınar'ın eserinde yapmaya çalıştığı şairin hayatını ve edebi serüvenini, içinde doğup yetiştiği toplumsal ve kültürel ortamla ilişkilendirerek açıklamaktı. Bunu yaparken şairin etkilendiği Batı kaynaklarına sıklıkla da değiniyordu.

📌Tanpınar, şairin yerli ve batı kültürüyle harmanlanan şiir hayatını kimi zaman hatırlarının eşiğinde en canlı tasvirlerle bizlere aktardı.

📌Tanpınar, günlüğünde Yahya Kemal'i son gördüğü günleri şu şekilde anlattı:

"Zavallı Yahya Kemal. Bir insanın bir insanda bu birbiri ardınca değişen çehreleri ne garip ve hazin oluyor ve nasıl en son hepsini siliyor, bitiriyor. Park Otel'in barında gördüğüm küçük, dar takatsiz adımlarla anca yürüyebilen biçare ve acınacak ihtiyar. Otelin odasındaki hasta ve büyük kuş. Muhacir kuş. Ve nihayet şimdi çıktığım odada son dakika konuştuğum, tebessümüne, bakışının manalılığına ve hiddet ve o kadar psikolojik hususiyetine rağmen iskelet olarak gülmeye hazır kemik külçesi baş, nasıl hepsini sildiler…" (s.175)

Editör: Büşra Özkan

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN