Okumanız gereken 15 anı kitabı
Anılar, yazarın bireyselliğini ve yaratıcılığını ortaya koyduğu için edebiyatın en önemli kollarından biridir. Bu kitaplar, adeta başka hayatlara açılan birer kapı gibidir. Gerçek yaşam öykülerinin anlatıldığı, yazarların iç dünyasına ayna tutan 15 kitabı sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 18.12.2018
10:04
Güncelleme Tarihi: 18.12.2018
11:38
Frida Kahlo Aşk ve Acı - Rauda Jamis
20. yüzyılın popüler ikonlarından ressam, Frida Kahlo'nun eserleri sürrealist olarak tanımlansa da kendisi bu tanımı, "Ben sürrealist bir ressam değilim. Asla hayallerimi resimlemedim. Yalnızca kendi gerçeğimi resimledim" diyerek reddetti. Sanat tarihinde ilk kez bir kadın, yalınlığı ve sakinliği acımasız denebilecek bir içtenlik ve rahatsız edicilikle dile getirdi.
Tablolarının birçoğunda kendi yüzünden yola çıkan Frida'nın yaşam öyküsü bize, Carol Hanisch'in kült olmuş "kişisel olan politiktir" mottosunun ne demek olduğunu anlatır. Durmaksızın ötekileştirilen hayatında kaderine razı olmayı değil, efsane olmayı seçen Frida, ölümü de yaşamı gibi başında çiçeklerle ve her zamanki güzelliğiyle karşıladı.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Seyahatname - Evliya Çelebi
Evliya Çelebi seyahatlerinin başlangıcını bir rüyaya bağlar. 1630 yılında, düşünde peygamberden "şefaat" dileyecek yer de "seyahat" diller ve zihninde büyüttüğü uzak ülke hikayelerinin de etkisiyle yollara düşer. Artık bizlere anlatamayacağı son ve büyük yolculuğa çıkana kadar 54 yıl boyunca önce "piyadece serseri" bütün İstanbul'u, daha sonra da "abd-i hakir Evliya-yi fakir olarak Osmanlı ülkesini gezer.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Kış Günlüğü - Paul Auster
Her yazar, kitaplarına kendini de saklar. Ama gün gelir satır aralarında anlatmaktan vazgeçer kendisini. Artık yaş kemale ermiştir. Yaşadıkları, yaşayamadıkları, düşleri, gerçekleri... Hesaplaşma zamanıdır. Paul Auster'ın kendi hikâyesine dönerek yazdığı Kış Günlüğü, sıradan bir yaşam öyküsü değildir, usta bir kalemden çıkmış roman gibi bir yaşamdır. Yazar bu kitabı neden yazdığını kendi cümleleriyle şöyle açıklar: "Ne de olsa zaman azalıyor. Belki de şimdilik hikâyelerini bir yana bırakıp hayatının anımsadığın ilk gününden bugüne kadar bu bedenin içinde yaşamanın nasıl bir duygu olduğunu incelemeye çalışsan iyi olur."
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
On Üç Günün Mektupları - Cemal Süreya
Onuç Günün Mektupları, Türk şiirinin büyük ustası Cemal Süreya'nın 1972 Temmuz'unda, Okmeydanı SSK'da yatan eşi Zuhal Tekkanat'a yazmış olduğu mektuplardan oluşur. Kitabın bu baskısında, önceki baskılarından farklı olarak, Cemal Süreya'nın yine Zuhal Tekkanat'a çeşitli dönemlerde yazdığı 24 mektup daha yer alır. Bütün bu anılar, gerçek ve düşlerin iç içe geçtiği bir aşka tanıklık ediyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Angela'nın Külleri - Frank McCourt
Ekonomik kriz sırasında, Amerika'ya yeni gelmiş bir göçmen ailesinin çocuğu olarak, Broklyn'de dünyaya gelen ve İrlanda'nın Limerick kentindeki yoksul mahallelerde büyüyen Frank McCourt'un anıları böyle başlıyor. Frank'ın babası Malachy, genellikle çalışmadığı için annesi Angela'nın çocuklarını bakıp besleyecek parası yoktur. Ancak aynı Malachy, sorumsuz ve garip bir adam olmasına karşın, Frank'in hikâye yazma yeteneğini ortaya çıkacaktır. Her sayfası, Frank McCourt'un şaşırtıcı ve sevencen mizahı ile dolu olan bu kitap, bir klasiğin tüm belirtilerini veren bir eserdir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…