Arama

"Okurunu arayan" Oğuz Atay'ın hikayeci yönü

Edebiyatımızda postmodernizmin önemli temsilcilerinden sayılan Oğuz Atay, romanlarının yanında Korkuyu Beklerken adlı öykü kitabı ile de gönüllere taht kurdu. Korkuyu Beklerken Atay'ın tek öykü kitabıydı. Romanlarında olduğu gibi hayata "tutunamayan", yabancı ve yalnız bireyler öykülerinin konusuydu. 1970'li yıllarda yeterince okura ulaşamayan ve anlaşılamayan Atay, "Ben buradayım sevgili okuyucum, sen neredesin?" çığlığını bu öykü kitabında attı. "Biz buradayız" demek için ölüm yıl dönümünde Atay'ın hikayeci yönüne kısa bir bakış atalım...

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 10
  • 10
KORKUYU BEKLERKEN’DE KAFKA ESİNTİLERİ
KORKUYU BEKLERKEN’DE KAFKA ESİNTİLERİ

📌Oğuz Atay, Kafka'yı çokça okumuş ve ondan etkilenmiş bir yazardır. Bu etkiyi en iyi yansıtan eserlerinden biri de Korkuyu Beklerken adlı hikâyesidir.

Kafkaesk tarzı nedir?

Kafkaesk, Franz Kafka'dan esinlenerek üretilen, Kafka'nın tasvirlerindeki gibi, tehdit edici ya da korkutucu anlamlarına gelen bir sıfattır. Kafka'nın stiline özgü olarak hikâyelerinde anlatım akışının doğal bir parçası olarak, bilinen ve algılanan gerçeklikten kopma, uzaklaşma durumunu ifade eder.

📌 Oğuz Atay romanlarında da Kafka'daki yabancılaşma, kimlik kaybı, gerçeklikten kopma temaları görülmektedir.

"Aile içinde yapılan nişan törenindeki kalabalıktan anladığıma göre, bir sürü akrabam olacaktı. Sonra ikimiz baş başa yemekler filan yedik. Bu arada başka çiftlerin de baş başa yemek yediklerini fark ettim ilk defa. Ben de artık, yemekten sonra kızı evinin kapısına kadar götürüp öpenlerden biri olmuştum…"

📌"Beyaz Mantolu Adam", Korkuyu Beklerken, Unutulan gibi hikayelerde korku ve sevgisizlik kavramları ön plandadır. Bu Kafkaesk tarzının en belirgin özelliklerinden biridir. Nitekim Kafka'nın edebi çizgisi de korku kavramından beslenir. Oğuz Atay'da görülen Kafkaesk tarzı öykülerin neredeyse tamamının dokusunda vardır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN