Osmanlı sultanlarının Peygamber sevgisini dile getirdiği şiirler
Naat, Peygamber Efendimize duyulan derin muhabbetin edebiyatımıza tezahür etmiş şeklidir. Şairler, Hz. Peygamber'e duyduğu hürmeti göstermek ve onun şefaatine mazhar olmak için naat yazardı. Bunlar arasında Osmanlı sultanları da yer alırdı. Kanuni Sultan Süleyman'ın 'Muhibbi', Sultan I. Ahmed'in 'Bahti', III. Murat'ın 'Muradi', III. Ahmed 'in 'Necib' mahlasıyla yazdığı naatlar edebiyatımızın en nadide örneklerindendi. Sizler için Osmanlı sultanlarının Hz. Peygamber'e (sav) sevgisini dile getirdiği naatları derledik.
Giriş Tarihi: 12.08.2020
09:03
Güncelleme Tarihi: 21.08.2021
09:32
Bana zâhirde ettin bunca ihsân Müyesser eyledin mülk-i Süleymân Oluptur aşkın ile pür dil ü cân Beni kıl âlem-i ma'nîde sultân
Bana lutfun ile eyle tecelli Bu tâc ü taht ile gelmez teselli Hudâyâ eyleyip ihsân-ı külli Beni kıl âlem-i ma'nîde sultân
Rical ü mâla yoktur i'timâdım Değildir tâc ü tahta istinâdım Rızâ-yı pâkin olmuştur murâdım Beni kıl âlem-i ma'nîde sultân
Bir ednâ abd-i âsiyim İlâhâ Kapında bir gedâyım pâdişâhâ
I. Ahmed (Bahti)
🌹
Zâhir: Meydanda olan, görünen, açık ve belli olan Müyesser: Kolaylıkla olan, kolaylıkla yapılan, kolaylaştırılmış
Be-hakk-ı sure-i Yâsîn ü Tâhâ Beni kıl âlem-i ma'nîde sultân
Bu fâni âlemin yokdur meâli Hayâl ü zıl gibidir mülk ü mâlı Verip rûz-ı cezâda kadr-i âlî Beni kıl âlem-i ma'nîde sultân
Be-hakk-ı âb-ı rûy-ı Fahr-ı âlem Habîb-i Ekrem-i Rahmân-ı a'zam Be-sırr-ı terk-i İbrâhîm Edhem Beni kıl âlem-i ma'nîde sultân
Kapında Ahmed'i makbûl kul et Günâhın afv edip özrün kabûl et Yolunda âkıbet ehl-i vusûl et Beni kıl âlem-i ma'nîde sultân
I. Ahmed (Bahti)
🌹
Rical: Büyük mevkilerde bulunanlar, ileri gelen devlet adamları Kadr-i âlî: Takdir edilen, yüksek değer sahibi
"Bana görünürde birçok iyilik, güzellik nasip ettin, Hz Süleyman'ın mülküne ve hükümdarlığına sahip olmama yardım ettin. Ama benim kalbim, gönlüm, ruhum, canım Senin aşkınla doludur. Bunlar güzel ama Sen beni mana âlemine sultan eyle.
Bana iyilikle, güzellikle tecelli eyle. Tacım, tahtım, hükümdarlığım, malım, mülküm beni teselli etmez. Ey Allah'ım bana öyle büyük bir iyilik nasip eyle ve beni mana âlemine sultan eyle.
Ne devlet adamlarıma ne de mala mülke güvenirim, ne de tacıma tahtıma ve saltanatıma dayanırım. Ben tek arzum Senin ilahî rızandır. Beni mana âlemine sultan eyle."
I. Ahmed (Bahti)
🌷
"Ey Allah'ım ben sana asi olmuş alçak bir kulum. Kapının tokmağına yapışmış bir köleyim. Yasin ve Taha surelerinin hakkı için beni mana âlemine sultan eyle.
Bu geçici dünyanın faydası yoktur. Tüm malı mülkü bir hayal ve bir gölge gibidir bu dünyanın. Ceza günü geldiğinde bana büyük bir kıymet verip beni mana âlemine sultan eyle.
Âlemin övüncünün, sevgilin, habibinin yüzü suyu hürmetine İbrahim Edhem'in hükümdarlığını terk ettiği sırrın hürmetine beni mana âlemine sultan eyle. Ahmet kulunu kapında makbul bir kul et. Günahlarını affedip özrünü kabul et. Sonunu, hakikat yolunda Sana ulaşanlar gibi et. Beni mana âlemine sultan eyle."
I. Ahmed (Bahti)
🌷
📌 Sultan III. Ahmet, Sultan IV. Mehmed'in ve Gülnuş Emetullah Valide Sultan'ın oğlu olarak 31 Aralık 1673 tarihinde doğdu. Şeyh-i Sultani Mehmed Efendi ile Şeyhülislam Seyyid Feyzullah Efendi'nin tedrîsi altında, idari, siyasi, dinî ve edebî ilimlerde mükemmel surette yetiştirildi.
📌 İstanbul'daki ilim, kültür ve sanat çevrelerinin himâyesi sâyesinde de, her anlamda parlak bir devir yaşanmaya başladı. Başta Nedîm olmak üzere Seyyid Vehbî, İzzet Ali, Neylî Ahmed, Vak'anüvis Râşid Mehmed, Küçük Çelebizâde İsmâil Âsım, Nahîfî, Sâmi gibi bu devrin birçok şairi himaye ederken kendisi de Necîb mahlası ile şiirler yazıyordu.
III. Ahmed'in Peygamberimize (sav) sevgi ve hürm etini dile getirdiği naatı👇