Arama

Palto’sundan edebiyatçıları çıkaran Gogol

Ukrayna asıllı Rus oyun ve roman yazarı Nikolay Vasilyeviç Gogol, 1852'de bugün vefat etti. Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri, Ölü canlar, Taras Bulba, Kazak, Burun, Masallar, Müfettiş, Portre, Evlenme ve daha pek çok başarılı öyküye imzasını atmış olan yazarın, özellikle de betimleme konusundaki ustalığı dillere destan. Dostoyevski'nin "Hepimiz Gogol'ün Palto'sundan çıktık" dediği Rus edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Gogol'ün, hayatına ve eserlerine dair en çarpıcı ayrıntıları sizler için derledik.

  • 6
  • 12
Hangi eserini yazdıktan sonra Rusya’dan ayrılmak zorunda kaldı?
Hangi eserini yazdıktan sonra Rusya’dan ayrılmak zorunda kaldı?

Hikâyelerinde günlük hayatı ve bayağı kişilikleri zaman zaman mizahi zaman zaman öfkeye varan bir şekilde yeren Gogol'ün Müffettiş isimli eseri dönemine damga vurdu. Büyük komedisi Müfettiş ile bürokrasiyi alay derecesinde yeren Gogol, eserinin sahnelenmesi ile tüm şimşekleri üzerine çekti. Tepkiler yüzünden Rusya'dan ayrılmak zorunda kaldı.

  • 7
  • 12
Yazarın en çok tanınan eserleri nelerdi?
Yazarın en çok tanınan eserleri nelerdi?

Gogol'ün en çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar'dır. Arabeski kitabındaki hikâyelerinden biri olan Bir Delinin Hatıra Defteri bir memurun rutin hayatını ve işi yüzünden nasıl sıkıldığını anlatır. Hikayenin sonunda memur akıl hastanesine yatırılır.

  • 8
  • 12
"Puşkin'in ölümüyle yaşama sevincimi yitirdim."
Puşkin’in ölümüyle yaşama sevincimi yitirdim.

Gogol, Roma'da Puşkin'in tavsiyesi ile en büyük eseri olan Ölü Canlar'ı yazarken Puşkin'in öldüğü haberini aldı. Bu haber onun için "Rusya'dan gelebilecek en kötü haber"dir. Gogol, Puşkin'in ölümünün yıkıcı etkisine karşın 1842 yılında iki önemli eseri olan Ölü Canlar'ın 1. cildi ve uzun hikâyesi Palto'yu bitirdi ve yayınladı. Ölü Canlar dönemin Rusya'sının çürümüşlüğünü gerçekçi bir biçimde gözler önüne sererken Palto'da sıradan insanların yaşadıkları acılar, maruz kaldıkları haksızlıklar ve yaşadıkları yoksulluk tüm gerçeklikleriyle, okuyucuyu sarsacak bir ustalıkla gözler önüne serilmektedir. Bu eser de dönemin en büyük eserlerinden biri olarak nitelendirildi. Fakat ne yazık ki Gogol'ün şaheserlerini görmeye çok sevdiği yazar Puşkin'in ömrü yetmedi.

  • 9
  • 12
“Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık” sözü neyi anlatır?
Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık sözü neyi anlatır?

Dostoyevski Palto hikâyesine hitaben "Hepimiz Gogol'ün Palto'sundan çıktık." diyecektir. Bu cümleyle Dostoyevski, memur Akaki Akakiyeviç'in hikâyesinin anlatıldığı Palto adlı öyküye göndermede bulunarak Rus ve dünya edebiyatında önemli yer tutan gerçekçilik akımının köklerini Gogol'e dayandırdı.

  • 10
  • 12
Gogol soylu kesimin neden tepkisini çekti?
Gogol soylu kesimin neden tepkisini çekti?

Palto öyküsünün yayımlanması ile soylu kesimin tepkisi tekrar Gogol'ün üzerine çekildi. Aydınlar üzerinde büyük baskıların uygulandığı karanlık I.Nikola döneminde Gogol büyük bir haksızlığa uğradı. Düzen savunucuları tarafından Rus insanını aşağılamakla onun kötü yönlerini göstermekle, halkına ihanetle suçlandı. Ancak onun yapmak istediği halkını aşağılamak değil onu bu hale sokan yozlaşmış düzeni tüm gerçekliği ile gözler önüne sermekti. Maruz kaldığı bu suçlamalar yazarın ruhsal sağlığına da ciddi zararlar verdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN