Popüler kitap listelerinde pek görmediğimiz kitaplar
Edebiyat dünyası gizli bir hazine. Bu hazinenin bazı parçaları dipte köşede kalabiliyor. İşte bu yüzden edebiyatın bu saklı güzelliklerini siz Fikriyat okurları için derledik.
Giriş Tarihi: 10.08.2018
14:41
Güncelleme Tarihi: 10.08.2018
15:19
JEROME DAVİD SALİNGER-ÇAVDAR TARLASINDAKİ ÇOCUKLAR
"Pek çok insanın hakkında konuştuğum için üzgünüm. Bildiğim tek şey; size anlattığım herkesi biraz özlüyorum. Bizim Stradlater'ı ve Ackley'i bile, sözgelimi. Sanırım o lanet Maurice'i bile özlüyorum. Sakın kimseye bir şey anlatmayın. Herkesi özlemeye başlıyorsunuz sonra."
Çavdar Tarlasında Çocuklar, Salinger'ın tek romanı. Ergenlik çağının içinde, yetişkin dünyanın düzenine karşı isyankâr bir çocuğun, bir Noel öncesi başına gelenleri alnlatıyor. Bu süreç, bir psikiyatri kliniğinde noktalanıyor.
Aslında Holden Caulfield'in masumiyet arayışının iç burkucu romanı. Belki de Salinger'ın.
Salinger, 1963'ten bu yana yeni bir yapıt yayımlamamasına ve neredeyse efsane haline gelmiş bir gizlilik içinde yaşamasına karşın, dünya edebiyat gündemindeki yerini hep koruyor.
D&R'dan satın almak için tıklayın...
MUSTAFA KUTLU-KAPILARI AÇMAK
Yağmur ince ince yağıyor.
Saatlerdir yağıyor.
Bir şehirlerarası otobüs gecenin ıslak karanlığını yara yara gidiyor.
Saatlerdir gidiyor.
Ses yok.
Sanki hemen herkes uyuyor.
Arada hafif horultular, alçak sesle konuşanların mırıltıları.
Sürücü kasetçalardaki arabesk parçanın sesini iyicene kısmış, belki de sadece kendisi işitiyor. Bir de yanındaki koltuğa yığılmış, başı önüne düşmüş genç irisi muavin.
Sürücü sigaranın birini söndürüp, ötekini yakıyor.
Yol tenha, gözler uykusuzuktan kızarmış...
Yitik bir yaşamın öyküsünü olan Kapıları Açmak'ta usta yazar, imamın oğlu Cihan'la, dokumacının kızı Zehra'nın masum aşkını anlatıyor. Zehra, kasabada kendi halinde yaşamına devam ederken gönlünü köyün imamının oğluna kaptırıyor. Cihan isimli bu delikanlı ise bir türlü Zehra'yı istemeyi ona açılmayı beceremez. O dönemlerde ise Zehra'ya kafayı takmış durumda olan biri var ki; o da kasabanın belalılarından İpsiz Kemal.
D&R'dan satın almak için tıklayın...
TEA OBREHT-KAPLANIN KARISI
Kaplanın Karısı, savaşın paramparça ettiği Balkanlar'dan yükselen seslerle genişleyen, çarpıcı, sarsıcı ve biraz da efsunlu bir roman. Genç bir doktor olan Natalia, çok sevdiği büyükbabasının ücra bir köyde ölümü ardından onun eşyalarını almak için yola çıkar. Eşyaları bulsa da inanışa göre ölümün ardından kırk gün geçmeden onlara dokunulmaması gerekiyor.
Ölümsüzlükle cezalandırılmış ölmez adamın, bombardıman sırasında şehrin hayvanat bahçesinden kaçıp ücra bir Balkan köyünün sırtlarına sığınan bir Sibirya kaplanının, kendi öyküsünü dillendiremeyen sağır ve dilsiz bir kadının ve büyükbabasının öyküleri eşliğinde Natalia, sadece büyükbabasının ölümü ardındaki gizemi aydınlatmakla kalmayacak, söylenceler, hurafeler ve hayal kırıklıklarıyla örülü yolculuğunda kuşaklar boyu süregiden savaşlara ve acılara da ışık tutacak.
Eski Yugoslavya'da 1985 yılında dünyaya gelen, savaş sırasında bir süre Mısır ve Kıbrıs'ta yaşadıktan sonra ABD'ye göç eden Téa Obreht, çağdaş edebiyatın en iddialı seslerinden biri sayılıyor. Genç bir doktorun, savaşın paramparça ettiği bir coğrafyada, söylencelerin ve ölümün gölgesinde, kimlik, aidiyet ve geçmişi sorgulayarak yaptığı yolculuğu konu alan Kaplanın Karısı, edebiyatta benzersiz ve heyecan verici bir soluğu müjdeliyor.
D&R'dan satın almak için tıklayın...
OKTAY AKBAL-GARİPLER SOKAĞI
Garipler Sokağı, iki mezarlık arasında tozlu, çamurlu yollarlarla uzanan bir sokaktır. Burda her meslekten insan vardır. Manav, kasap, kunduracı, arabacı, memur, ustabaşı, amele, işçi kız, dul, ihtiyar, çocuk… Burada herkes sabahın erken saatlerinde işine gider akşam olunca ellerinde yiyecek poşetleriyle evlerine dönerler. Gündüzleri gürültü, patırtı eksik olmaz. Kadın dedikoduları, çocuk sesleri birbirine karışır. Her evde bir zanaat erbabı yetişmiştir. Kadın, erkek, çocuk herkes elleriyle bir şeyler yapmasını bilir. Akşamları işten dönenler, sokak ortasındaki kahvede buluşur. Bu sokakta kavga hiç eksik olmaz. Kavgalar tatlılıkla bastırılınca sokak tenhalaşır. Sokağın ortasındaki kahvede iyi günlerde sandalyeler sokağı boydan boya kaplar.
"Garipler Sokağı, alaturka bir roman olmaktan uzak. Oktay'ı bir kere Garipler Sokağı'nı Osmanlı gözüyle görmediği, göstermediği için sevmiştim, iki kere sağlam ve sıhhatli Türkçesi için... Bu Türkçe çok şeyi kurtarıyor. Oktay, bu insanları seviyor, size de sevdiriyor. Çizdikleri bizim insanlarımızdır." Atilla İlhan
Oktay Akbal, duygulu anlatışı ile eski kaybolan mahalle kültürünü özlemle tasvir ediyor.
D&R'dan satın almak için tıklayın...
TARIK BUĞRA- YAĞMUR BEKLERKEN
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminin ilk safhasını noktalayan Serbest Fıkra denemesi... 1929 büyük ekonomik buhranı ve buna eşlik eden ağır kuraklık tehlikesi. Şeyh Sait ve ilk Dersim isyanları bastırılmış, Takrir-i Sükun yasaları ile her tür muhalefet ezilmiş, dağıtılmış, "Atatürk devrimleri" yürürlüğe girmiştir.
Yağmur Beklerken'de Tarık Buğra Serbest Fıkra denemesi/girişimi ekseninde bütün bu gelişmelerin Anadolu taşrasındaki sonuç ve yansımalarını konu edinirken aslında on yıllık Cumhuriyet'in bir bilançosunu da yapar. 1946-50'de DP'yi zafere taşıyacak hareketin ipuçları, bu hareketin odağında yer alan sağ/muhafazakar zihniyetin devlet, demokrasi, parti...
Kavramlarının sosyo-politiği, psikolojisi, Yağmur Beklerken'in o alabildiğine gerçekçi, canlı taşra tipleri ve diyalogları içerisine gayet ustaca serpiştirilir. Bu haliyle bu kitap, sadece Serbest Fıkra'ın kapatılması öncesi Türkiye taşrasının değil, darbeler öncesi Türkiye'nin farklı bir gözden görünümü olarak da okunabilir.
D&R'dan satın almak için tıklayın...