Arama

Ruhun lisanı: Şiir

Şiir, duygu ve düşüncelerin ortak bir birikimden süzülerek oluşturduğu anlamlı sözlerdir. İnsanın ruhundan gelenleri ifade etme şeklidir. Öyle ki edebiyatımızda şiir, "lisan-ı ruh" olarak tanımlanır. Gönlümüzün emrinde ve ruhumuzun dili mahiyetinde olan şiir sanatını yakından inceleyelim.

🔹 İlmin olmadığı bir şiir eksiktir. Çünkü şiir kelimesi şuur ile bağdaşıktır. Aynı şekilde içerisinde aşk, derin sevgi bulunmayan şiir de noksandır. Öyleyse iyi bir şiir; ilim ve aşk konularına haiz, kuvvetli metindir.

Fuzuli kimdir?

🔹 Gerçek adı Mehmed bin Süleyman olan isim, rivayetlere göre 1480'lerde Bağdat yakınlarında bulunan El-Hille'de dünyaya gelir. "Aşk ve ıstırap şairi" olarak anılan Fuzuli, şiirlerinin yanı sıra felsefe, tıp, sosyoloji ve astronomi alanında verdiği eserlerle de dikkat çeker.

🔹 "Leyla ile Mecnun", "Beng ü Bade", "Hadikatü's-süeda", "Rind ve Zahid", "Sıhhat ve Maraz" ve "Muamma Risalesi", Fuzuli'nin eserlerindendir.

🔹 Naat türündeki meşhur şiiri ise "Su Kasidesi"dir. Hazreti Muhammed'e (SAV) duyduğu derin sevgisini, suya duyulan hasret ve aşk temalarını işler. Kesin tarihi bilinmemekle birlikte, rivayetlere göre 1556'da Kerbela'da vefat eder.

  • 10
  • 10

🔷 Şiir yazmak isteyenlere tavsiyeler:

✔ Önceki şairlerin şair olma serüvenlerini okuyup örnek almak.
✔ Şairlerin şiirlerini inceleyerek ilham almak.
✔ Nazire yazmak.

Şairin kalfalık dönemi: Nazirecilik

Şair olmak isteyenlere tavsiye niteliğinde Öztoprak şu ifadeleri kullanır:

"Bütün büyük şairler, mutlaka geçmişteki büyük şairlerden bir ya da birkaçını örnek almıştır. Onun şiirlerine benzer şiirler yazmışlardır. Yaza yaza kendilerini bulmuşlardır. Hayat hep çıraklık ve kalfalıkla geçer. Şiirde de çıraklık ve kalfalık dönemi olması lazım. İşte bu da nazireciliktir.""

📌 Nazirecilik geleneği:

Daha önce yazılmış olan şiirlerden güzel ve sevilenlere benzer şiir yazmak.

Bir şaheser: Fuzuli Divanı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN