Seçkin kalemlerin dilinden yalnızlık
Yalnızlık, insanın tüm telaşlardan uzakta, tek başına kalmasıdır. Bir gelişim metodu olarak insanın kendini bulduğu bir arayış dönemidir. Lakin bu dönemin uzaması sağlıklı olmadığı gibi sosyal ilişkilere de zarar vererek insanın fıtratını bozar. Peki, yalnızlığın edebiyatımızdaki akisleri nasıl, meşhur şairlerimiz yalnızlığa şiirlerinde nasıl yer vermiş, beraber inceleyelim.
Giriş Tarihi: 05.10.2021
15:27
Güncelleme Tarihi: 05.10.2022
09:25
"Ah şu yalnızlık Kemik gibi Ne yanına dönsen batar Küçük Haber verdiler Arka karanlıkta Bir kadın var yüzü göğsüne akmış" CAHİT ZARİFOĞLU
🔵 Bazı şairler üslup yönüyle diğerlerinden ayrılır. Kendi şiirlerini "zor şiir " olarak tarif eden Zarifoğlu, kalabalıklar içerisinde yalnız bir şairdir. Ama buradaki yalnızlık Yüce Allah' (CC) aramasından kaynaklanır. Derviş meşrep bir yapıya sahip olan şair, "Ah şu yalnızlık / Kemik gibi / Ne yanına dönsen batar" dizlerinde çekmiş olduğu soyut yalnızlık sıkıntısını somutlaştırır. Zarifoğlu'nun sanat anlayışına göre tüm soyut düşünceler somut olanın karşılığı, yansımasını ifade eder. Yedi Güzel Adam'ın şiirde öne çıkan ismi olan Cahit Zarifoğlu yazdıkları ile bir döneme damga vurarak, arkasında bir edebi ekol bırakmış nadir isimlerdendir.
Cahit Zarifoğlu kimdir? 1940 – 1987 yılları arasında yaşayan şair. Şiirlerinde kurduğu metafizik imgele r ile kuşağından ayrılan Zarifoğlu, deneme, öykü, günlük tarzında da eser telif etti. (X) 🔍 BİLGİ NOTU: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünden on senede mezun olan şair, üniversite yıllarını okuyarak ve gezerek geçirdi. (X) 📍 İLGİNÇ BİLGİ: Şair lise döneminde pilot olmak için çok uğraşır ama bu niyeti kulağındaki rahatsızlık nedeniyle gerçekleşmez.
(X) 📍 İLGİNÇ BİLGİ : Ömrünün son döneminde çocuk edebiyatına yönelen şair, "Yürekdede ile Padişah " adlı eseri ile 1984'te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü nü kazandı.
📕 ŞİİR KİTAPLARI ➡ Korku ve Yakarış ➡ Yedi Güzel Adam ➡ İşaret Çocukları ➡ Menziller
(x) Cahit Zarifoğlu'nu kızından dinlemek ister misiniz? Okumak için tıklayın (x) Cahit Zarifoğlu'nun hayatını daha detaylı şekilde okumak için tıklayın
"Bir gidip bir gelerek durmadan Ay ışığını soluyan ey deniz ey o denizin dibi Sonra büyüten yalnızlığını kanayan yalnızlığına kalbim gibi." Erdem Bayazıt
⚪ Farklı sebeplerden ötürü insanlar, şiire dolayısıyla edebiyata yönelir. Şiir insanoğlunun dünyevi meselelerden uzaklaşmak için de yöneldiği bir türdür. Hayatında daimi bir koşuşturma olan insan, durup düşünmeye ihtiyaç duyar. İşte tam da bu noktada şiir kendini gösterir. Erdem Bayazıt şiirinde rahmani ögeleri öne çıkaran Müslüman bir şairdir . Hakkı, adaleti, doğruyu imge olarak şiirine yediren şair, eserlerinde adeta ötelere seslenerek sesine bir karşılık arar. Bayazıt, " Sonra büyüten yalnızlığını kanayan yalnızlığına kalbim gibi." mısrası ile kalbi yalnızlıkla özdeşleştirerek kanama ile yalnızlığı birbirine benzetir.
Erdem Bayazıt kimdir? 1939-2008 yılları arasında yaşayan şair. Muhtelif memurluklarda çalışan Bayazıt, Yedi Güzel Adam içerisinde ince dokuyup manevi ögelerle kurduğu şiiri ile öne çıkar.
(X) 🔍 BİLGİ NOTU: Yedi Güzel Adam'dan olan Bayazıt, sanat yaşamı boyunca İslam estetiğini önceleyerek edebi eserler üretmiştir.
(x) Yedi Güzel Adam Müzesi hakkında bilgi almak için tıklayın
(X) 📍 İLGİNÇ BİLGİ: İkinci yeni akımından etkilenen şair, kendi düşünce biçimince ortaya özgün bir şiir dili koymuştur.
📗 ŞİİR KİTAPLARI ➡ Sebeb Ey ➡ Risaleler ➡ Şiirler
(X) Erdem Bayazıt neyi arıyordu? Okumak için tıklayın (X) Erdem Bayazıt hakkında daha detaylı bir okuma için tıklayın
"Ilık bir su gibidir içimde yalnızlığım, Yalnızlığım, ruhumda uzak bir ses gibidir. Her sabah ufuklardan mavi şarkılar gelir, Ve her sabah ürperir içimde yalnızlığım Güneşim aydan sarı, yarınım dünden zorsa, Sarsın artık ömrümü tunç kandillerin isi Üşüyen ellerimden tutmalıydı birisi, Eğer benim gözlerim onları görmüyorsa. Bir camın arkasında açılıyor güllerim, Havuzum pırıl pırıl... yıkar bakışlarımı. İşler temiz ziyalar suya nakışlarımı; Ruhumun dünyasından eser tahayyüllerim Rüya rüzgarlarında bir yaprak yalnızlığım Düşüncem bir neydir ki ürperir perde perde Belki bu mısralarım esecek gönüllerde Fakat herkese uzak kalacak,yalnızlığım." FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA