Sezai Karakoç'un ilham muştusu: Kutlu Nebi
Alemlere rahmet olarak yeryüzüne gönderilen Peygamber Efendimiz, gönüller sultanı olması hasebiyle şairlerin mısralarında önemli bir yer edinmiştir. Şiir ve edebiyat dünyamızın üstatlarından olan Sezai Karakoç övünç kaynağımız Resulullah Efendimiz'den eserlerinde sıklıkla bahseder. Usta şair, Kutlu Nebi'nin doğumunu, doğumundan önce ve sonra gerçekleşen mucizeleri, yeni bir medeniyetin inşasındaki rolünü, yaşadığı zorlukları, verdiği evrensel mesajları edebi bir dille işler. Peki peygamber aşığı Sezai Karakoç, Yüce Peygamberimize olan sevgisini mısralarında nasıl dile getirdi?
Giriş Tarihi: 08.06.2022
11:17
Güncelleme Tarihi: 10.05.2024
10:46
"Bir gün de bir dağ ıssızlığında Hurma dallarından bir manastırda Bir rahibe rastladı Mecnun Sordu: Neyi bekliyorsun Yol geçmez kervan geçmez burada Rahip dedi: Bekliyorum, bir gün Buradan geçecek olanı Bekliyorum dedi rahip Burdan Başında bir bulut Geçecek olanı (…) Parmağıyla ayı İkiye bölecek olanı Göklere yükselip Cenneti cehennemi bilip Dönecek olanı"
Sezai Karakoç
🔸 Sezai Karakoç, hem düzyazılarında hem de şiirlerinde Batı medeniyetiyle bir hesaplaşma içerisindedir. Karakoç'a göre, diğer ilahi dinler ancak Son Peygamber (SAV) ile gelen İslam'ın prensiplerini benimsediklerinde kurtuluşa erecektir.
Sezai Karakoç şiirinde Batı ve modernizm eleştirisi
"Bu çok sağlam surlu şehirden de geçtim Beni yalnız yarasalar tanıdı Az kalsın bir bağ bekçisi beni yakalayacaktı Adım hırsıza da çıkacaktı Her evde kutsal kitaplar asılıydı Okuyan kimseyi göremedim Okusa da anlayanı göremedim Kanunlarını kâğıtlara yazmışlar Benim anılarım gibi Taşa kayaya su çizgisine Gök kıyısına çiçek duvarına değil"
Sezai Karakoç
🔹 Sezai Karakoç, Cebrail'in (AS) Hira mağarasında Resulullah Efendimiz'e (SAV) getirdiği ilk emri sıklıkla yineler . "Oku" ile başlayan ilk vahiyden bahsetmesi, İslam dininin ilme ve bilime verdiği öneme dikkat çekmek ve kuvvetlendirmek amacı taşır.
Sezai Karakoç'a göre şair kimdir, şiir neye denir?
"Yok Mekke sokaklarında Bir çıtırtı sesi Şimdi vaktidir Cinlerin dünya uçlarında Kur'an dinlemesi."
"İki dünya Cin ve melek beyi Şairlerin örtüsüne özendiği Gölgesiz peygamber"
"Cinlere ve meleklere Bütün insanlara Gül aydınlığı Okunan bir kitap Bir muştuyum ben."
Sezai Karakoç
🔸 Karakoç, Resulullah'ın (SAV) bilime önem vermesini, imani unsurların yerleştirilmesinin gerekliliğiyle ele alır. Çünkü iman zayıflarsa, toplum, devlet ve medeniyet de zamanla zayıflar ve çöker.
Nedim'in teklifine Sezai Karakoç'tan alternatif: "Cuma namazına gidelim onun yerine"
"Çek bizim için de çileyi Getir bütün yılgılara Gözde ve içteki yaralara Çelikten onarış olan o ilk kelimeyi Hira'nın minyatürü Bile en güçlü bir doktordur bile Bu sıtma başka sıtma Ey kadın örtebilirsin örtebildiğin kadar örtüleri Bu üşütme ne güz ne bahar üşütmeleri."
Sezai Karakoç
🔹 Peygamber Efendimiz'in (SAV) peygamberliğin gelmesiyle beraber çektiği sıkıntıları ele alan çıkaran Karakoç, sıkıntılı vaziyette onun getirdiği ilahi mesajın maddi-manevi yaralara merhem olduğu gerçeğini de dizelerine taşır.
Sezai Karakoç'un Lili şiirinin öyküsü
"Âyet âyet sûre sûre yürüdüler Mekke'den Medine'ye erdiler Gün oldu Mağaraya girdiler Örümcek ağını pekiştirdi bir gecede bin yıllık Güvercin bir kerede bıraktı sıcak yumurta Yeni doğum yumurtası bir yıllık İnançsızlar sedefsizler gelip gelip döndüler Değişimi büyük dönüşümü Taş içindeki atan bir çift kalbi Göremediler işitemediler sezemediler."
Sezai Karakoç
🔸 Müşriklerin yoğun baskısı sonucu Mekke'den Medine'ye hicret eden Peygamber Efendimiz (SAV), Hz. Ebu Bekir (RA) ile beraber Sevr Mağarası'na sığınır. Hicret hadisesinde meydana gelen olaylar, Sezai Karakoç'un mısralarında özgün bir üslupla yer bulur.
Sezai Karakoç hatıralarında Necip Fazıl'ı nasıl anlattı?