Arama

Sezai Karakoç'un Yunus Emre kitabından 20 alıntı

Edebiyatımızın usta isimlerinden biri olan Sezai Karakoç, şair yönünün yanınında kaleme aldığı inceleme eserleriyle de önemli bir yere sahiptir. Karakoç'un incelemelerinin ilki olan "Yunus Emre" kitabı 1965'de basılır ve daha sonrasında tefrika halinde yayımlanır. Yunus Emre'nin hayatını ve şiirlerini incelemeye tabi tutan üstad Karakoç, özgün üslubu sayesinde okuyucuya yeni ufuklar açar. Öncü bir şairin eserinden, kültürel değerimiz olan bir diğer şairi görmek; kitabı en değerli kılan hususlardandır. İşte Sezai Karakoç'un kaleminden Yunus Emre'yi yeniden keşfetmemizi sağlayacak 20 alıntı...

"Aslında hilkat sırrı bir kuş dilidir ve kuşlar, balıklar, Süleyman içinde Süleymandırlar. Ve eşya, iç içe açılan kırk kapı gibidir, iç içe açılan Süleymanlardır. Ve Yunus'un şiiri, eşyadan ve akıştan Süleymanlar devşirir."

İslami geleneğin en gür sesi; Sezai Karakoç

"Anadolu'nun yeniden kuruluşunda, Mevlâna metafizik planın mimarıdır."

"Yunus'un çağındaki bütün islami kımıldanış ve kıpırdanışları aynı sevgiyle selâmlayan, her canlı noktaya sempatisini eşit olarak veya daha doğrusu âdil olarak yönelten ve çeviren bir İslâm ozanı oluşudur."

Sezai Karakoç'un en çok sevilen 20 şiiri

"Yunus'un Yunus yanını, yani şiir ve ruh esasını, samimilik ve gönülcü yanını bir yana itip, sabit bir fikrin ısrar ve inadıyla, onun boyuna, bektaşî, hatta daha garibi bâtını olduğunu İddia etmek, kelimenin tam anlamıyla bülbülü eti için kesmektir."

"Sanat, bir yüksek fırınsa, fikir, o ocağı besleyen maden damarlarıdır."

Sezai Karakoç'un İslam milleti

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN