Size felsefeyi sevdirecek 18 kitap
Düşünce bilimi olarak tanımlanan felsefenin temeli soru sormak ile başlar. Temelinde sonu gelmeyen merak olan düşünce edimi olarak felsefe, her olgu ve kavramı kendine konu edinebilir. Sizler için, hayatınızda farklı pencereler açacak, felsefeyle tanışmanızı sağlayacak okuma listesi derledik.
Giriş Tarihi: 08.08.2019
16:23
Güncelleme Tarihi: 13.02.2020
16:55
Albert Camus çağdaş düşün ve yazın dünyasındaki saygın yerini yalnızca oyunlarıyla da, yalnızca "Sisifos Söyleni" ve "Başkaldıran İnsan"la da alırdı belki. Ama Camus'yü Camus yapan öncelikle anlatı yapıtlarıdır. "Yabancı", "Veba" ve "Düşüş"se bu yapıtlar arasında üç büyük doruktur. Ancak, kimi yazınseverler bu üç başyapıt arasında daha çok "Düşüş"ü yeğlerler. Bu kitap, herhangi bir düşünce ya da savı özellikle öne çıkarmaya çalışmadan, yalın bir anlatım ve özgün bir kurgu içinde, zengin bir düşünce duygu yüküyle, çağdaş dünyayı ve insanlarını derinlemesine sorgulayıp yargılar, çirkinliklerini ve düşkünlüklerini sergiler.
Ama, aynı zamanda, bu dünyada yaşayan, dolayısıyla şu ya da bu biçimde, şu ya da bu ölçüde onun sorumluluğunu taşıyan bireyler olarak tek tek her birimize bir ayna tutar, eski avukat Jean-Baptiste Clamence'ın öyküsü aracılığıyla, bize kendini tehlikeye atmadan yaşayanların, yani hepimizin ve her birimizin benzersiz öyküsünü anlatır. "Düşüş"ün yayımlanmasından bir yıl sonra Camus'nün Nobel Ödülünü kazanması bir rastlantı olmasa gerek.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Varoluşçuluk - Jean-Paul Sartre
Varoluşçuluk nedir? Bugüne değin çeşitli karşılıklar verilmiş bir sorudur bu. Söz gelişi, Weil'e göre varoluşçuluk bir bunalım, Mounier'ye göre umutsuzluk, Hamelin'e göre bunaltı, Banfi'ye göre kötümserlik, Wahl'e göre başkaldırış, Marcel'e göre özgürlük, Lukacs'a göre idealizm, Foulqué'ye göre saçmalık felsefesidir.
Sartre'ye göre varoluşçuluk Hümanizm'dir. Bu eser, 29 Ekim 1945'te Paris'teki Club Maintenant'ta verdiği aynı isimdeki bir konuşmaya dayanan filozof Jean-Paul Sartre tarafından yapılan 1946 tarihli bir çalışmadır. Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Candide Ya Da İyimserlik - François Marie Arouet Voltaire
Politik taşlamalar eskiyince çok fazla işe yaramazlar genelde. Ama bazen ufak bir yergi, sanatsal ustalığı ve evrenselliği sayesinde hiçbir zaman eskimez. Candide bunlardan biridir. Aydınlanma devrinin "Rönesans adamı" tarafından kaleme alınan bu ufak taşlama 1750'lerin politik ve felsefi tartışmalarına, anlaşmazlıklarına ışık tutuyor. Alman filozofu Gottfried Wilhelm Leibniz'in "metafiziksel iyimserliğine bir yanıt olarak yazılan Candide, arkadaşı Matmazel Cunegonde'a kavuşmak için dünyanın dört bir yanına geziler yapan ve karşılaştığı tüm olumsuzluklara karşın (zorla orduya alınıyor, kırbaçlanıyor, dolandırılıyor, soyuluyor ve koparılıyor. Sonunda Candide arkadaşı ve yardımcılarıyla yalnızlığa çekilince, gerçek mutluluğun aşırı idealizm ya da bulanık bir metafizikle değil, "kendi ufak bahçesini ekip biçmekte yarattığını" fark ediyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Bu eser, Endülüs semasından bir aşk yıldızı düşürüyor gönlümüze. Gönlümüze düşen bu aşk yıldızı, baştan aşağı gül ve çiçeklerle dolu bahçeden bize misk kokuları taşımakta, ruhumuzu doyurmakta. Neden aşk, diye bir soru gelecek olursa akla, İbn Arabî'nin kaleminden dökülen şu dizelerde buna cevap bulabiliriz.
"Biz aşktan sudûr ettik Aşk üzre yaratıldık Aşka yöneldik Aşka verdik gönlümüzü." İbn Arabî'nin bu eseri bir şaheser olup, bize sevgi hakkında mükemmel bilgiler ve yorumlar sunuyor. Bunu da Kur'an'ın ilgili ayetleriyle, Hz. Peygamber'in sözleriyle, son derece güzel şiirlerle, pek çok erkek ve kadın velînin öyküleriyle, gerçek âşıkların çok değişik sıfatlarıyla, dahası bizzat kendisinin yaşadığı ve tattığı sevgilerle, kendinden önce sevgi üzerine şiir yazan şairlerin şiirlerinden seçtiği ilginç örneklerle yapıyor. İbn Arabî'nin, en somut biçiminden en soyut biçimine kadar, aşkı bütün yönleriyle ortaya koyduğu bu kitap, sizi sevginin rûhânî ve ilâhî boyutlarına götürecek.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…
Felsefenin Tesellisi - Alain De Botton
Alain de Botton, Felsefenin Tesellisi'nde günlük yaşamın bize en çok acı veren sorunları için rahatlıkla felsefeye başvurabileceğimizi kanıtlıyor. Her bölümünde ayrı bir filozofun yaşamından ve yazdıklarından yola çıkarak ayrı bir sorunu ele alıyor: Toplum tarafında kabul görmemenin tesellisini Sokrates'te, yeterince paraya sahip olmamanın tesellisini Epikuros'ta, düş kırıklığı yaşamanın tesellisini Seneca'da, kendini yetersiz hissetmenin tesellisini Montaigne'de, kırık bir kalbin tesellisini ise Schopenhauer'da buluyor. Başkalarının yaşantısını kıskanarak acı çekenlere ise Nietzsche'yi öneriyor. Felsefenin Tesellisi yaşama ilişkin zekice, esprili ve rahatlatıcı yaklaşımı ile hem gündelik yaşamımızda kendimizi daha iyi hissetmemizi, hem de bilgelik üzerine yeniden düşünmemizi sağlıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…