Arama

Sözlü tarih ışığında Gaziantep'in görünmeyen hikayeleri

Sözlü tarih, geçmiş dönemlerde yaşanan olayları, deneyimleri ve hikayeleri o zamanın insanından dinleyerek kayıt altına almayı ifade eder. Toplumların belleğini korumaya yardımcı olan sözlü tarih, az bilinen veya kayıt altına alınmamış tarihsel olayları ve deneyimleri gün yüzüne çıkarır. Çalışmalara dair yazılı bir kaynak olan "Kadınların Dilinden Dündökümü: 1900'lerden 2000'lere Gaziantep" kitabı, bu amaçla kaleme alınır. Eser, Gaziantep'in görünmeyen hikayelerini sözlü tarih ışığında okuyucusu ile buluşturur.

  • 10
  • 10

KABUL GÜNLERİ

🔸 Kadınların, toplumsal değişimlere rağmen sürdürdükleri sosyal etkileşimlerini artırdıkları toplantılar, Cumhuriyet'in erken dönemlerinden beri görülen bir uygulamadır. Her yörede ve zamanda farklı isimlerle sürdürülen bu toplantılar, Gaziantep'te "kabul günleri" olarak adlandırılır.

🔸 Antep'in yöresel geleneği kabul günlerine dair konuşan Barbarosoğlu, bu aktivitenin sosyalliğin bir ürünü olduğunu söyleyer ve ekler, "İnsanların belirli kabul günleri olurdu ve bunu duyururlardı. Kabul günlerine yeni bir arkadaşınızı alıp gidebilirdiniz. Çünkü insanlar yeni biriyle tanışmanın heyecanını duyardı. Bu da kadınların farklı bir sosyalleşme mecrası. Hatta şöyle ifadeleri var "Her şeyimi de yaptım, kabulüme de gittim."

🔸 "Dündökümü" kitabı, unutulan hikayeleri gün yüzüne çıkarır ve geçmişin izlerini bugüne taşır. Maziden ilham alarak şehirlerin geleceğini şekillendiren sözlü tarih çalışmaları, tarihi kaynak olarak önemli bir yere sahiptir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN