Tarihin tozlu sayfalarında kalan gizemli kütüphaneler
İnsanlığın ortak mirası olan kütüphaneler, en eski tarihlerden beri topluma hizmet etti. Fakat kurulan bu bilgi hazinelerinden bazıları büyük gizemler barındırıyordu. Dünya üzerinde, girişin yasak olduğu, kitaplarının bulunamadığı ve savaşlar neticesinde yakıp yıkılan birçok kütüphane mevcuttu. Birçoğu zamanla kaybolan bu bilgi hazineleri ne yazık ki tarihin tozlu sayfalarında kaldı. Sizler için sırrı çözülemeyen kütüphaneleri derledik.
Giriş Tarihi: 02.02.2020
16:24
Güncelleme Tarihi: 24.09.2021
10:20
DUVARDAKİ GİZEMLİ KÜTÜPHANE
1907 yılında Macar araştırmacı, bulunan el yazmalarının büyük bir kısmını satın aldı. Ertesi yıl, Fransız arkeolog Paul Pelliot da benzer bir anlaşma yaptı. Aynı zamanda Batılı bilim adamları, bu mağaradaki duvar resimlerini, "duvardaki kütüphane " olarak adlandırdı.
1961 yılına gelindiğinde Çinli yetkililer Mogao'daki bu mağaranın önemini anladı. Ulusal anıt ilan edilen Saklı Mağara Kütüphanesi 1987 yılında "Dünya Mirasları Listesi'ne alındı.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi tarihçesi
ESKİ VE ORTA ÇAĞLARIN ANSİKLOPEDİSİ
Bulunan gizemli kütüphanede, 50 binden fazla tarihi eser korundu. 4. ve 11. yüzyıla ait bu tarihi eserler, Çin, Orta Asya, Güney Asya ve Avrupa ülkelerinin tarihi, coğrafi, siyasi, milli, askeri ve dil bilimle ilgili yazıları, edebiyatı, sanatı, dini, tıp ve ilaç, bilim ve teknoloji de dâhil hemen hemen tüm alanları kapsıyordu. Bu eserler, bundan dolayı, "Eski ve Orta Çağların Ansiklopedisi" olarak adlandırıldı.
Afganistan'da bulunan bir mağarada bin adet el yazmasından oluşan antik bir kütüphane keşfedildi. Yapılan araştırmalar sonucunda İbranice, Aramice, Farsça, Yahudi Arapçası ve Yahudi Farsçası metinler içeren koleksiyonun İpek Yolu'nda yaşayan Yahudi bir aileye ait olduğu tespit edildi.
Metinler şiir, kişisel mektuplar ticari kayıtlar ve yasal belgeleri içeriyordu. Belgeler ise Abu Ben Daniel'in reisi olduğu Yahudi bir aileye atfedildi. Koleksiyon, bir tüccar tarafından 2013 yılında satın alındı. Belgelerde Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan İpek Yolu üzerinde ticaret yapan Yahudilerin isim listelerinin ve bu kişiler hakkında bilgileri bulunuyor.
Tarihin en önemli kütüphaneleri
MAĞARAYA GÖMÜLEN KİTAPLARDAKİ GİZEM
Araştırmacı Lenny Wolfe de antik kütüphaneye Afgan Genizalarındaki araştırmaların bir parçası olarak denk geldi. Mısır'da 30.000 el yazma eseri barındıran bir deponun olduğuna dair ipucunu verir. Bu koleksiyonun niçin bin yıl önce bir mağaraya gömüldüğü ise bir sır olarak kaldı.
ASURBANİPAL’İN KRALİYET KÜTÜPHANESİ
1850'lerde Ninova'da kazı yapan arkeologlar, dünyanın en eski kraliyet kütüphanesi ni keşfetti. Asurbanipal Kütüphanesi, 30.000'den fazla çivi yazılı kil tablet barındırıyordu. Tabletler; edebi eserleri, teknik belgeleri ve hükumet kayıtlarını içeriyordu.
Çok fazla sayıdaki bu tabletler, Asurbanipal Kütüphanesi'ni dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri yapıyordu. Asurbanipal, kütüphane olduğu kesinlikle kanıtlanabilen, dünyanın ilk kütüphanesidir.
I. Mahmut'un yaptırdığı kütüphane neden Nuriosmaniye olarak anılıyor?