Tolstoy Turgenyev’i neden düelloya çağırdı?
Dünya edebiyatının iki önemli yazarı olan Tolstoy ve Turgenyev aynı dönemde yaşayıp sıkı dostluk kurdu. Fakat hayatlarında öyle bir dönem oldu ki neredeyse ölümle sonuçlanacak bir düelloya tutuşacaklardı. Bu olaydan sonra on yedi yıl küs kalan iki yazarın tartışmalarının nedeni neydi? Tolstoy Turgenyev'i neden düelloya çağırdı?
Giriş Tarihi: 19.12.2019
09:22
Güncelleme Tarihi: 19.12.2020
09:32
“RUS DİYARININ BÜYÜK YAZARI”
Sonrasında iki yazar 17 yıl boyunca konuşmadı. Daha sonra tamamen barışan iki yazar düellonun kıyısından dönse de Turgenyev, Tolstoy'a olan hayranlığını dile getirmekten çekinmedi. Turgenyev ona " Rus diyarının büyük yazarı " diye seslenirdi.
SAVAŞ VE BARIŞ’IN TANINMASI İÇİN GÖSTERDİĞİ ÇABA
Tolstoy'un eserleri 1866 yılından itibaren farklı dillere çevrilmeye başladı. Tolstoy'un "Savaş ve Barış", "Anna Karenina" gibi önemli eserleri daha Avrupa dillerine çevrilmediği dönemde o sıralarda Fransa'da olan Turgenyev, Rus şair Fet'e 1878 yılında gönderdiği mektupta Tolstoy için şunları yazdı: "Onun adı artık Avrupa ölçüsünde tanınmaya başladı. Biz Ruslar, onun rakipsiz olduğunu çoktan biliyoruz ."
Turgenyev, 1879 yılında "Savaş ve Barış"ın Fransa çevirisi yayınlandığında eserin başarı sağlaması ve tanınması için büyük çaba harcadı. "Savaş ve Barış"ın Fransızca çevirisini Hippolyte-Taine, Flaubert, Edmond About gibi önemli edebiyat eleştirmenlerine gönderdi.
OKURLARI FETHEDECEĞİNİ SANIYORUM
Savaş ve Barış kitabıyla ilgili Turgenyev 1879 yılında Paris'ten Tolstoy'a şu mektubu yazdı: "Umarım ki eserinizin bütün gücü ve güzelliğini anlayacaklardır. Gerçi çeviri biraz zayıf ama büyük emek harcanarak yapılmış. Ben, gerçekten de büyük olan bu eserinizi, her seferinde yeni bir tat alarak 5-6 defa okudum. Gerçi eserin yapısı Fransızların sevdikleri ve kitaplarda görmesini istedikleri gibi değildi. Ama eninde sonunda hak yerini bulacaktır. Parlak bir zafer ummamakla birlikte ağır da olsa yine okurları fethedeceğini sanıyorum."
Turgenyev eserin Fransa'da göstereceği başarı karşısında şüpheleri de olsa bu mektubundan iki hafta sonra Tolstoy'a Flaubert'in Savaş ve Barış'a hayran olduğunu yazdı.
Tolstoy'a ait eserleri incelemek ve satın almak için tıklayın.