Arama

Türk lehçelerinde "afet, felaket"

Doğal afetler, insanların müdahalesi dışında gerçekleşen ve büyük yıkım ve hasarlara sebebiyet veren tabiat olaylarıdır. Sel, deprem, heyelan, tsunami, yangın gibi doğal afetler insanlara ve insanlığa tarih boyunca büyük zarar verdi. Bu felaketlere, tarih boyunca acı tecrübeler edinilerek çeşitli isimlendirmeler verilmiştir. İşte, Türk lehçelerinde afet ve felaket kelimelerinin karşılıkları...

  • 13
  • 14

ALTAY TÜRKÇESİ

Afet/ felaket - aktu/ cobol

🔹 Altay Dağları ile meşhur olan Altay Cumhuriyeti'ndeki Türk halkının konuştuğu lehçe olan Altay Türkçesi, Sibirya grubunun temsilcisidir.

🔹 Bu lehçede "afet/ felaket" karşılayan kelimeler, "aktu/ cobol" ifadeleridir.

Altay Türkçesi

Altay Türkçesi, Türk dillerinin Sibirya grubunda yer almaktadır. Rusya içindeki Altay Cumhuriyeti'nin resmi dilidir. Altayca, 1948 yılına kadar Oyrot dili olarak adlandırılmıştır. Yakın zamanda edinilen bilgilere göre Altay Türkçesi, 55.000 kişi tarafından konuşulmaktadır.

Ortak değerlerimiz "gök"

  • 14
  • 14

ÇUVAŞ TÜRKÇESİ

Afet/ felaket - hwyamat

🔹 Türkçenin en arkaik lehçelerinden biri olan Çuvaş Türkçesinde, afet/ felaket kelimelerini, "hwyamat, nuşa, sinker, şırlah, usal-tésel, tert" sözcükleri karşılamaktadır.

Arkaik ne demek?

Klasik Çağ öncesinden kalan anlamına gelir.

Çuvaş Türkçesi

Çuvaş Türkçesi, Rusya'nın orta kesiminde, Ural Dağları'nın batısında konuşulan Türki dillerden biridir. Türk dillerinin Ogur-Bolgar grubu öbeğinden varlığını korumuş tek dilidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN