Arama

Ünlü edebiyatçıların birbirinden ilginç meslekleri

Edebiyatçıları kaleme aldıkları şiirlerden, romanlardan ve hikayelerden tanırız. Oysa kişisel hayatlarında, kaleme aldıkları eserlerin yanında geçimlerini sağlayabilmek için farklı işlerde çalışmışlar. Söz gelimi, kimi öğretmenlik yapmışken, kimi bulaşıkçılık ve ırgatlık; kimi bankacılık görevinde bulunmuşken; kimi çiftçilikle uğraşmış. Hatta öyle ki İsmet Özel işsiz kaldığı bir dönemde kendi kütüphanesinden kitaplarını satarak ailesinin geçimini sağlamış. Gelin, edebiyatçıların birbirinden farklı asıl mesleklerine yakından bakalım…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 7
  • 19
EĞİTİM SEVDALISI BİR HOCA: CEMİL MERİÇ
EĞİTİM SEVDALISI BİR HOCA: CEMİL MERİÇ

🔶Cemil Meriç, başta dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapmış ve yazılar kaleme almış önemli bir mütefekkirdir.

🔶İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne giren Meriç, bir süre ilkokul öğretmenliği ve nâhiye müdürlüğü, Tercüme Kaleminde reis muâvinliği, Türk Hava Kurumu'nda sekreterlik ve belediyede kâtiplik gibi görevlerde bulundu.

🔶İstanbul Üniversitesi Edebiyât Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyâtı bölümünü bitiren Meriç, Elâzığ Lisesinde Fransızca öğretmenliği yapmış ve İstanbul Üniversitesi yabancı diller okulunda okutman olarak çalışmıştı.

🔶 Meriç, yaşamı boyunca üniversitelerde dersler vermeye devam etti.

(x) 🔎Cemil Meriç kimdir?

  • 8
  • 19
GAZETECİ VE HUKUKÇU: RASİM ÖZDENÖREN
GAZETECİ VE HUKUKÇU: RASİM ÖZDENÖREN

🔶 Yedi güzel adamın öykücüsü olarak birçok başarılı öykü kaleme alan Rasim Özdenören, İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nü 1964 yılında bitirmiş ve aynı yine üniversitenin Hukuk Fakültesi'nden de 1967'de mezun olmuştu.

🔶Mezuniyetinden sonra Ankara'ya giden öykücü, Devlet Planlama Teşkilatına uzman yardımcısı olarak girdi. 1972'de bu görevinden istifa etmiş ve Kültür Bakanlığı'na müşavir olarak girmişti. 1978'e kadar burada çalışan Özdenören, Aralık 1976'da Cahit Zarifoğlu, Alâeddin Özdenören, Erdem Bayazıt, Akif İnan ve Nazif Gürdoğan ile Mavera dergisini çıkardı ve Akabe Yayınları'nı kurdu.

🔶 Fakat dergicilik serüveni çok uzun sürmedi. Özdenören 1980'de Devlet Planlama Teşkilat'ına geri döndü. Burada uzman, yayın ve temsil dairesi başkanlığı, genel sekreter yardımcılığı ve müşavirlik gibi çeşitli görevlerde bulunduktan sonra genel sekreter iken 2005 yılında bu kurumdan emekli oldu.

(x) 🔎 Rasim Özdenören kimdir?

  • 9
  • 19
MALİYE MÜFETTİŞİ MUAVİNİ CEMAL SÜREYA
MALİYE MÜFETTİŞİ MUAVİNİ CEMAL SÜREYA

🔶 Yazdığı şiirlerle hafızalara kazınan İkinci Yenicilerden Cemal Süreya da edebiyatçı kimliğinin yanı sıra farklı görevlerde bulundu.

🔶 Sezai Karakoç gibi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Cemal Süreya, Eskişehir Vergi Dairesi'nde stajyer olarak göreve başladı. Bir yıl sonraysa maliye müfettiş muavini olarak İstanbul'a atandı fakat daha sonra istifa etti.

🔶 Memuriyetten istifa ettikten sonra günlerini Papirüs'ü çıkarmakla geçirip, geçimini çeviriyle sağladı.

🔶 1971'de bir süre ara verdiği memuriyete tekrar dönerek İstanbul Sirkeci'de Hocapaşa Vergi Dairesi'nde tekrar memuriyete başladı.1972'de Maliye Tetkik Kurulu Üyesi olarak Ankara'ya atandı.

🔶 1978'de Kültür Bakanlığı Kültür Yayınları Danışma Kurulu üyesi oldu, 1982'de ise "yüksek bürokrat" olarak emekli oldu.

(x) 🔎 Cemal Süreya kimdir?

  • 10
  • 19
KAPALIÇARŞI'DA BİR ESNAF: EDİP CANSEVER
KAPALIÇARŞI’DA BİR ESNAF: EDİP CANSEVER

🔶 İkinci Yeni'nin bir diğer şairi Edip Cansever, en farklı mesleğe sahip olan edebiyatçılarımızdan.

🔶 1946'da İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olan Cansever, Yüksek Ticaret Mektebi'ne kaydolsa da okulu bitirmenin kendisine bir fayda sağlamayacağını düşündü. Bu sebeple vakit kaybetmeden okuldan ayrılarak babasının Kapalıçarşı'daki halıcı dükkânında çalışmaya başladı.

🔶 Fakat bu dükkanda edebiyattan asla kopmayan Cansever, ortağı alım satım işleriyle uğraşırken o vaktini şiir yazmakla geçirdi.

🔶 Şaire büyük bir ilham kaynağı olan bu dükkanda Cansever otuz yılını geçirmiş ve dokuz şiir kitabı yazmıştı.

(x) 🔎 Edip Cansever kimdir?

  • 11
  • 19
MÜHENDİS OĞUZ ATAY
MÜHENDİS OĞUZ ATAY

🔶 Edebiyatımızda "Tutunamayan" kahramanların kurgucusu Oğuz Atay, kişisel hayatında tam bir "tutunan"dı.

🔶 Atay, 1951 yılında girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği eğitimi aldı. Atay, babasının isteği ve baskıları sonucunda mühendislik okumaya mecbur kalmıştı. Atay, Tutunamayanlar'ın kahramanı Selim'e şu sözleri söylettirmişti:

"Lisede iyi bir öğrenci olduğum içim zor bir meslek seçmeliydim. Bu nedenle mühendis olmaya mecburum"

🔶 Atay, yıllar sonra okul zamanlarında tanıştığı hocası Mustafa İnan'ın biyografisini kaleme aldı.

🔶 1959'da askerliğini bitirip İstanbul'a döndüğünde inşaat bölümünde öğretim üyeliğine başladı.

🔶 1960 yılından 1976 yılı sonundaki hastalığına kadar İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'nde hoca olarak çalıştı.

(x) 🔎 Oğuz Atay kimdir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN