Arama

Yahya Kemal çevresinde toplanan edebi okul: Dergah dergisi

Dergah, Yahya Kemal'in fikir, görüş, zevk ve estetik anlayışı doğrultusunda çıkan kültür, sanat ve edebiyat dergisiydi. İçerikte yerli ve milli kaynakların yaşatılması hususunda birçok çalışma yapıldı; döneminde bir okul görevi gördü. Dergah yazarları bilhassa 1920'lerde çeşitli neşir faaliyetleriyle Türkiye'de de yayılan ve taraftar bulan pozitivizm ve materyalizme karşı sergiledikleri tutumla dikkatleri üzerilerine çektiler. Peki, edebiyatımıza yeni bir bakış açısı getirmeye çalışan Dergah dergisi yazarlarının düşünceleri nelerdi?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 10
  • 10
EDEBİYATIN YENİ PENCERESİ: METRİSTEPE
EDEBİYATIN YENİ PENCERESİ: METRİSTEPE

Bir diğer önemli edebi ürün ise derginin beyannamesi niteliği taşıyan Yahya Kemal'in Üç Tepe isimli yazısıydı.

📚Derginin ilk sayısının ilk sayfasında Yahya Kemâl'in kaleme aldığı ve adeta derginin çıkış bildirisi olan "Üç Tepe" isimli yazı artık edebiyatın yeni bir kapıya açıldığının habercisiydi. Yahya Kemal yazısında dönemindeki durumu özetledikten sonra edebiyatın şimdiye kadar iki tepeden baktığını söyledi. Bu tepelerden biri Çamlıca'ydı. Çamlıca Tepesi, Tanzimat edebiyatını; Namık Kemal ve arkadaşlarının bakış açısını simgeliyordu.

📚Çamlıca Tepesi'nden Tepebaşı'na geçiş ise Servet-i Fünun dönemini simgeliyordu. Tepebaşı da halktan uzak bir edebi anlayışa işaret ediyordu.

Yahya Kemâl'in işaret ettiği Metristepe artık edebiyatın yönünü, Anadolu'ya çevirdiğinin bir göstergesiydi. Tanpınar bu dönüşü, "Metris Tepe'den bütün vatan ufkuna ve kendi ruhumuza bakacağız." cümlesiyle ifade etti.

Dergah dergisi, milli kültür ve değerlerimizi ortaya çıkarmak ve bu ruhu canlı tutmak amacıyla 42 sayı boyunca edebiyat ve sanatta yeniliği savunarak öncü olmayı başardı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN