Arama

Yahya Kemal ve Aziz İstanbul

Eserleri ile eski ve yeni edebiyat arasında bir köprü inşa eden Yahya Kemal, Türk edebiyatında yeni bir ekolün tohumlarını attı.Şiir ve yazılarında İstanbul'un masalsı güzelliğini zarafet ve ihtişamla anlatan Beyatlı'nın, hem kendisi hem de İstanbul için bir başyapıt olan "Aziz İstanbul" adlı eserinden sizler için birbirinden güzel alıntılar derledik. Yahya Kemal Beyatlı Aziz İstanbul, Yahya Kemal Beyatlı eserleri, sözleri, şiirleri, hakkında, alıntılar...

  • 7
  • 29
İstanbul'un eski semtleri
İstanbul’un eski semtleri

"İklimden anlayan gerçek ve hassas bir sanatkâr, İstanbul'un eski semtlerinden herhangi birini, meselâ: Koca Mustâpaşa semtini, yahut Eyüb'ü yâhut Üsküdar'ı yâhut da Boğaziçi'nin henüz millî hüviyetini muhâfaza eden herhangi bir köyünü seyredince kat'î bir hüküm vererek der ki: "Bu halk bu iklimde ezelden beri sâkindir ve bu iklime bu mîmârîden ve bu halktan başka unsurlar yaraşmaz."

Yahya Kemal Beyatlı

(x) 🔍 Bilgi Notu:
Şiir yazmaya başladığı ilk yıllarda Muallim Naci ve Tevfik Fikret'in etkisi altında kalan Beyatlı, zamanla kendi şiir dilini ve üslubunu oluşturur.

◼ İstanbul sadece mimari şaheserler ile donatılmış bir yapılar topluluğu değildir. Burası tüm Müslüman ülkelerden gelenlerin kendi özelliklerini bir potada eritmesiyle ortaya çıkan bir sentezdir. Yahya Kemal bu minvalde, İstanbul'u Müslümanların ortak kültürleri ile bina ettiklerini dile getirir.

Yahya Kemal'in "Aziz" İstanbul'u

  • 8
  • 29
Yahya Kemal'in el yazısı
Yahya Kemal’in el yazısı

◼ Yahya Kemal'in Azîz İstanbul eserini oluşturan yazılarından el yazısı örnekleri

◼ Kaynak ➡ Yahya Kemal, Aziz İstanbul, M.E.B. Devlet Kitapları, Milli Eğitim Basımevi, 1969

  • 9
  • 29
Semtin esası: Cami
Semtin esası: Cami

"Bir semtin esâsı olan câmî yalnız bir tek binâdan ibâret olan ibâdet yeri değildi; o câmii vakfedenin devrini gösterir bir manzûmeydi; câmiin yanında medrese, imâret, tâbhâne, hamam, mektep, muvakkithâne, câmiin mihrap tarafında vakfedenin türbesi, akrabâsının ve yakınlarının gömüldüğü mezarlık... Hâsılı bütün şekliyle, vakfedenin adım taşıyan ve devrini temsil eden bir levhaydı."

Yahya Kemal Beyatlı

(x) 🔍 Bilgi Notu:
Paris'te talebe olarak bulunduğu yıllarda hocası Albert Sorel'in yönlendirmeleri ile kendi kültürüne daha da bağlanan şair, Türkiye'ye bilinçli bir aydın olarak döner.

◼ Eseri İstanbul hakkında yazılan diğer kitaplardan ayıran en mühim husus ise Yahya Kemal'in daha önce fark edilmeyen çıkarımlarda bulunmasıdır. Ona göre İstanbul, tüm Türk tarihinin, coğrafyasının özeti ve tecellisidir. Müslüman Türklerin dünya tasavvuru İstanbul olmuştur.

Yahya Kemal'i derinden sarsan olay: Hırka-i Saadet'i ziyareti

  • 10
  • 29
Yeryüzündeki semtlerin en güzelleri
Yeryüzündeki semtlerin en güzelleri

"Daha elli sene evveline kadar İstanbul, Eyüb, Üsküdar ve Boğaziçi semtleri yeryüzünde görülmüş semtlerin en güzelleriydi; her biri diğerinden başka, kendine benzer, şekli ve havası birbirinden çok farklı semtlerdi. Bir semtten diğerine geçerken, bir yıldızdan bir yıldıza geçmiş kadar başkalık duyulurdu. Boğaziçi'nde Kandilli, Anadolu Hisarı, Kanlıca, Çubuklu birbirine komşu köylerdir; lâkin her birinin çerçevesi, havası, güzelliği başkadır."

Yahya Kemal Beyatlı

(x) 🔍 Bilgi Notu:
Yahya Kemal'in şiirleri sağlığında bir kitap olarak basılmadığı için elden ele dolaşmıştır. Birçok genç Yahya Kemal'in şiirlerini hafızasında tutar.

◼ Kitap her şeyden evvel derin bir kültür birikimi, ilmi bir araştırma ve düşüncenin ortaya konmasını temsil eder. Yahya Kemal eserde, İstanbul'a dair duyduğu sevgiyi dile getirirken aynı zamanda ilmi olarak da izahatlar verir. Eserin ismi Beyatlı'nın meşhur şiirinden gelmektedir.

"Sana dün bir tepeden baktım azîz İstanbul!
Görmedim, gezmediğim, sevmediğim hiç bir yer.
Ömrüm oldukça gönül tahtıma keyfince kurul!
Sâde bir semtini sevmek bile bir ömre değer."

Yahya Kemal'in hüzünlü Ramazan anısı

  • 11
  • 29
Deniz sahilleri
Deniz sahilleri

"Hayır her deniz sâhili aynı değildir. O kadar değildir ki yalnız, göz önünde bulunan, şu Akdeniz'i bile misâl alarak onun çepçevre sâhillerindeki müteaddit vatanların renklerini birer birer saymayacağım, en yakın yerden en bâriz misâli alacağım."

Yahya Kemal Beyatlı

(x) 🔍 Bilgi Notu:
Türkiye'ye döndükten sonra Darüşşafaka, Medresetü'l Vaizin, Darülfünun başta olmak üzere pek çok eğitim kurumunda edebiyat ve tarih dersleri verir.

Azîz İstanbul eseri, baştan sona büyük bir vatan sevgisini ifade eder. Beyatlı'nın mesele olarak eserde ele aldığı konular, vatansızlığı merkeze alan fikirlere karşı fikren ülkemizi müdafaa eder.

Yahya Kemal'in hüzünlü Ramazan anısı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN