Yahya Kemal’in şiirlerinde İstanbul
Şiir ve nesirleri ile edebiyatımıza damgasını vuran Yahya Kemal, gerçek bir İstanbul hayranı idi. Şiirlerinde milletimizin meselelerinden kendi dünyasına kadar geniş bir yelpaze çizen şair, İstanbul'u daima göz önünde tuttu. Vekillik yaptığı dönemde dahi en ufak bir fırsatta soluğu İstanbul'da aldı. Peki, Yahya Kemal şiirlerinde İstanbul nasıl geçer?
Giriş Tarihi: 28.10.2021
21:00
Güncelleme Tarihi: 24.06.2022
13:52
"Şafaktan önce uyandım bahar odamdaydı. Mayıs, çiçekleri etrafa öyle bir yaydı Ki varlığım büyülenmişti en derin haz'la Cihanda lezzet alınmaz bu duygudan fazla. Seven kadınla seven erkeğin visali gibi, Bütün saadet olan mevsimin bu hali gibi, Sürekli sevgiyi duydukça anne toprak'tan. İçimde korku nedir kalmıyor yok olmaktan. Hayatı rayiha gibi sihriyle sindiren toprak, Bugün ne semtine baksam, çiçek, çimen, yaprak! İçinde rahata varmış yatan aziz ölüler Demek ki böyle bahar örtüsüyle örtülüler!"
Yahya Kemal Beyatlı
(x) 🔍 Bilgi Notu: Dokuz yıl süren Paris hayatından sonra İstanbul hasretine dayanamayarak geri döndü.
III. Murad'ın şairlik yönü nasıldı?
"Silkin ve sakin ol! dedim, âvâre gönlüme, Artık kederli hisleri bir bir içinden at! Eylül ferahlığında giderken Çubuklu'ya, Geçmiş, geçen veya gelecek vakti duymadan, Âheste çek kürekleri mehtâb uyanmasın."
Yahya Kemal Beyatlı
(x) 🔍 Bilgi Notu: Yahya Kemal tam bir İstanbul aşığı idi. Ona göre Ankara'nın en güzel tarafı İstanbul'a dönüşü idi.
Nurettin Topçu kimdir?
"Gâh akarken hüznü eyyâm-ı hazânın Göksu'dan Tek teselli mutribin elhan-ı nâyından gelür Gâh aks-endâz olur âyine-i hâtırda şevk Bir sâdadır kim Bebek sahil-sahilsarayından gelür."
Yahya Kemal Beyatlı
(x) 🔍 Bilgi Notu: Büyük şair Varşova, Lizbon, Paris ve Pakistan'da büyükelçilikler yaptı.
Mehmet Akif şiirinde toplumsal meseleler nelerdir?
"Adalardan gelen bu mektupta. Oradan, bir sihirli râyiha var; İşveler sezdiren bir üslûpta, Bir güzel şarkı söylüyor rüzgâr, Adalardan gelen bu mektupta.
Ben o rüzgârla şimdi baş başayım; Galibâ yol göründü sevdaya; Kendi gönlümce bir saat yaşayım; Girmesin başka bir hayâl araya; Ben o rüzgârla şimdi baş başayım."
Yahya Kemal Beyatlı
(x) 🔍 Bilgi Notu: Uzun yıllar diplomatik görevlerde bulunan Yahya Kemal; Urfa, Yozgat ve Tekirdağ milletvekilliği yaptı.
Mihriban şiirinin gerçek hikâyesini izlemek için tıklayın