Yavuz Bülent Bakiler’in şiirlerinde İstanbul’u aramak
Türk şiirinin ulu çınarı Yavuz Bülent Bakiler, Türkçeyi kullanışı, aşkı anlatışı, milli bir ses oluşu ile hafızalara kazındı. Anadolu'nun çeşitli illerinde yaşayan şair için İstanbul çok özeldi. Bu yüzden İstanbul'u şiirlerine sıklıkla konu etti. İstanbul'un fethi için yazdığı şiirlere ayrı bir başlıkta, toplu şiirlerini aldığı kitabında yer verdi. Biz de bu özel şiirlerden mahrum kalmayın istedik ve Yavuz Bülent Bakiler'in İstanbul konulu dizelerini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 17.08.2022
16:06
Güncelleme Tarihi: 17.08.2022
16:09
"Bir yanım İstanbul, bir yanım Bursa Çeşmeler, kubbeler, kervansaraylar… İnsan bir de vatanın sevdalısı olursa Ağlar Üsküp'te çaresiz, sabaha kadar"
Yavuz Bülent Bakiler - Üsküp
🔹 Bu şiir Bakiler'in Üsküp gezisinin ardından izlenimlerini anlattığı küçük bir özet niteliği taşır. Tarihi dokusuyla eski Osmanlı başkentleri olan İstanbul'u ve Bursa'yı çağrıştıran şehir, şairi hüzünlendirir. Çünkü Üsküp manevi olarak Osmanlı toprağı olsa da artık topraklarımızın bir parçası değildir. Bu şiirde görüyoruz ki şair, Balkan coğrafyası ile coğrafyamızı ayrı tutmamaktadır. Bu ayrılık ona acı verir. Bugün hala Balkanları bizden sayıyorsak bunu Osmanlı Devleti'nin bu coğrafyadaki imar politikasına borçluyuz.
"Bir gece yarısı ayan-beyan nur gibi Çözülür en güzel hadisteki sır. Sıkılır yumruklarım en büyük yeminlerle: Ya ben Bizans'ı alırım, ya Bizans beni alır"
Yavuz Bülent Bakiler - Yemin
🔹Şairin İstanbul'a olan ilgisi yalnızca kalbi duygularla yahut tarihi / mekânsal güzelliklerle sınırlı kalmaz. Türk medeniyetinin başkenti olarak gördüğü bu şehirde "fetih hadisesi" şairin göz ardı edebileceği bir durum değildir. Şiirlerine beslendiği kökleri de taşıyan şair bu şiirde, "İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan; o ordu ne güzel ordudur!" hadis-i şerifine atıf yapmıştır. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet'e atfedilen, "Ya ben Bizans'ı alırım ya Bizans beni alır!" sözü olduğu gibi alınmış; şair bu şiir de Sultan II. Mehmet'in yerine konuşmuştur.
Anadolu'nun manevi mimarı: Hacı Bektaş-ı Veli
"Varsın gerilsin Haliç'e bu kara zincirler Ey Konstantin Jüstinyen and olsun size Karadan çekeceğiz bu gemileri denize Zincirler ne ki?"
Yavuz Bülent Bakiler - Ne ki?
🔹 Şairin fetih şiirlerinden biri olan "Ne ki?" 1965 yılında Tohum D ergisi'nde yayınlanır. İstanbul'un fethinde Haliç'e vurulan zincirlere ve karadan yürütülen gemilere şiirinde atıf yapan şair, dönemin Bizans İmparatoru Jüstinyen'e seslenmekte ve gözdağı vermektedir. Haliç'e çekilen zincirleri küçümseyen şair, gemileri karadan yürüteceklerini söylemektedir.