Arama

Yazar ve şairlerimizin en yakın dostu kediler

Kediler günümüzde çok popüler, neredeyse bir internet fenomenine dönmüş durumdalar! Hayatımızın pek çok noktasında iç içe yaşadığımız kediler, birçok yazar ve şairin yazma eylemine eşlik ve yakından tanıklık eden eşsiz bir dost aynı zamanda.. Birçok şiir, hikaye, roman ve denemeye konu olan kediler, tarih boyunca edebiyatçıların ilgisini çekmeyi başardı. Dünya Kediler Günü dolayısıyla kedi sevgisinin edebiyatımızda nasıl yer edindiğine göz atalım…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 7
  • 16
TEVFİK FİKRET'İN "CEFASI DA SEFASI DA HOŞ" ZERİŞTE'Sİ
TEVFİK FİKRET’İN CEFASI DA SEFASI DA HOŞ ZERİŞTE’Sİ

📌 Edebiyatımızın farklı simalarından biri olan Tevfik Fikret'in kedileri konu edinen Zerişte'si en dikkat çeken şiirlerden… Servet-i Fünun melankolisinden nasibi alan Zerişte, Fikret'in çocukluk yıllarındaki kedisinin ismini taşıyor. Kedisi tarafından tırmalanmak şiirdeki sesin kaderi olmuş gibidir fakat yine de kedisini sevmeyi bırakamaz...Tevfik Fikret sanatındaki bireysel dönemi çağrıştıran bu şiir, şairin hassas kalbine de ışık tutuyor.

"Yaz aşkına dair," dediniz… İşte : çocukken
Gayet afacan bir kedi sevdim ki elimden
Bir dakka bırakmazdım; uyurken kucağımda
Ruhumdaki şefkat
Hep üstüne titrer; gece bazan yatağımda
Birlikte uyurduk. Bırakıp mektebe gitsem
Kalbimdeki özlem
Mutlak beni dikkatsiz eder, "hey koca sersem!"
İhtarı tokatlarla gürülderdi başımda.
Ben körkütük âşık,
Her kahra tahammülle severdim… O yaşımda
Sevmekteki etken ve teselliyi bilirdim.

TEVFİK FİKRET KİMDİR?

📌 Servet-i Fünun dönemi şairlerinden biri olan Tevfik Fikret, fikirleri ve eserleriyle döneminde etkili bir isimdir. Sanatının ilk dönemlerinde bireysel şiirler yazan Tevfik Fikret, ardından topluma yönelmiş ve şiirlerini toplumsal bir çizgide oluşturmuştur.

  • 8
  • 16
KEDİ MUHABBETİNDE MANA BULAN AHMET HAŞİM
KEDİ MUHABBETİNDE MANA BULAN AHMET HAŞİM

📌 Akşam şairimiz Ahmet Haşim mizahi unsurlarla örülü göz ardı edilmiş nesirleriyle bizleri farklı iklimlere götürmeyi başaran edebiyatçılarımızdan. Eserlerini incelediğimiz vakit Haşim'in en hayvansever şairlerden biri olduğu hemen gözümüze çarpar. Tanpınar Haşim'in sahip olduğu kedilerden şu şekilde bahseder:

🔎 "Hemen her gidişte günün yeni bir vak'asile karşılaşırdık. Haşim kendine kızar, birkaç çocuk ile beraber onu kovar. O gün matrud kedinin bütün huysuzluklarını dinlerdiniz. Ertesi gün aynı kediyi ayaklarınıza sürünür görünce izahat verirdi: 'Barıştık'. İki gün sonra vak'a hizmetcisiyle tekrarlanırdı. Hayvanları çok sever ve onlara kıyamazdı. 'Evime canlı giren tavuk, kendi kendine ölmeğe mahkumdur' derdi ve sonra bir tavuk için bu kendi kendine ölmeği pek hazin bulmuş olacak ki 'Bîçâre' diye acırdı"

📌 Haşim, hayvan deneylerine karşı duyduğu üzüntüyü ise Kedi Mezbahası adlı yazısında şu şekilde yer verir:

"Kestiğiniz hayvanların akan kanları karşısında kalbiniz hiçbir acı duymuyor mu?

"Hayır"

Hissiz bir medeniyet terbiyesiyle karşı karşıyaydım. Ürkerek gözlerimi kapadım."

📌 Haşim aynı zamanda yalnızlığını kediyle paylaşan şairlerimizden. Nitekim "Kedi" başlıklı yazısında "İnsandan kaçan muhabbetin ilticagâhı ancak hâlis hayvan olabilir. Onun için kedi muhabbetinin bir mânâsı vardır" cümlelerini kurar.

AHMET HAŞİM KİMDİR?

  • 9
  • 16
PEYAMİ SAFA'DA KEDİ ÜZERİNDEN MEDENİYET TASVİRİ
PEYAMİ SAFA’DA KEDİ ÜZERİNDEN MEDENİYET TASVİRİ

📌 Edebiyatımızda Fatih-Harbiye, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Yalnızız ve Cingöz Recai isimli kitaplarda tanınan Peyami Safa'nın kedilere olan bakışı da yine "Doğu- Batı" medeniyetleri çerçevesinden…

Medeniyetimizdeki son yüzyıllarda yaşadığımız toplumsal ikilemi en canlı manzaralarla ortaya koyan Safa, Fatih- Harbiye isimli romanda baş kahraman Neriman'ın ağzından kedileri şöyle tanıtır:

"Neriman düşündü ve bir anda Şarklıların kedileri, Garplıların köpekleri niçin bu kadar sevdiğini anladı. Hristiyan evlerinde köpek, Müslüman evlerinde kedi bolluğu şundandı: Şarklılar kediye, Garplılar köpeğe benziyorlar! Kedi yer, içer, yatar uyur, doğurur; hayatı hep minder üstünde ve rüya içinde geçer; gözleri bazı uyanıkken bile rüya görüyormuş gibidir; lâpacı, tembel ve hayalperest mahluk, çalışmayı hiç sevmez. Köpek diri, çevik, atılgandır. İşe yarar, birçok işe yarar. Uyurken bile uyanıktır. En küçük sesleri bile duyar, sıçrar bağırır..."

PEYAMİ SAFA KİMDİR?

  • 10
  • 16

📌 Bütün roman boyunca Batılı bir yaşama özenen fakat romanın sonunda Doğu medeniyetinin değerini anlayan Neriman babasına bu benzetmesini açtığında Faiz Bey, şöyle nefis bir cevapla karşılık verir:

"Acaba her oturan adam tenbel, her koşan adam çalışkan mıdır? Kimi adam vardır ki sabahtan akşama kadar oturur ve düşünür. Onun bir hazine-i efkârı vardır, yani fikir cihetinden zengindir; kimi adam da vardır ki sabahtan akşama kadar ayak üstü çalışır, mesela bir rençber, fakat yaptığı iş dört tuğlayı üstüste koymaktan ibarettir. Evvelki insan tenbel görünür velâkin çalışkandır, diğer insan çalışkan görünür velâkin yaptığı sudandır. Zira birisi maneviyat ile, zihin gayretiyle yapılan iştir; öbürü vücut ile, bedenle yapılan iştir. Maneviyat daima daha âlidir, vücut sefildir. Yapılan işlerin farkı da bundandır."

Görüldüğü üzere Peyami Safa, kedi ve köpek imgesini romanının temasını ve tezini aşikar kılacak şekilde oluşturmuş.

  • 11
  • 16
NECİP FAZIL'IN ŞİİRİNDE MUTLULUĞUN HABERCİSİ KEDİLER
NECİP FAZIL’IN ŞİİRİNDE MUTLULUĞUN HABERCİSİ KEDİLER

📌 Kedileri dizelerine taşıyan bir diğer şairimiz ise edebiyatımızın usta kalemi Necip Fazıl. Ünlü şair "Sayıklama" isimli şiirine ayak ucunda büzülüp uyuyan kedisinden bahis açmakla başlamış. Kedi ile başlayan şiir, bir kadın özlemiyle sonlanıyor. Şiirde kedi ve kadın imgesi yan yana kullanılmış. Necip Fazıl kullandığı kafiyelerle adeta okuyucuyu bir masal atmosferine sokuyor. Şiirde kedi; mutlak bir huzurun habercisi..

"Kedim, ayak ucuma büzülmüş, uyumakta;
İplik iplik sarıyor sükûtu bir yumakta,
Hırıl hırıl,
Hırıl hırıl…

Bir göz gibi süzüyor beni camlardan gece,
Dönüyor etrafımda bir sürü kambur cüce,
Fırıl fırıl,
Fırıl fırıl…

Söndürün lâmbaları, uzaklara gideyim;
Nurdan bir şehir gibi ruhumu seyredeyim,
Pırıl pırıl,
Pırıl pırıl…

Sussun, sussun, uzakta ölümüme ağlayan;
Gencim, ölmem, arzular kanımda bir çağlayan,
Şırıl şırıl,
Şırıl şırıl…

Ne olurdu, bir kadın, elleri avucumda,
Bahsetse yaşamanın tadından başucumda,
Mırıl mırıl,
Mırıl mırıl…"

NECİP FAZIL KİMDİR?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN