Yüzyılın hastalığı: Bibliyomani
Modern çağ, çalışma hayatı, günlük hayatın rutin koşuşturmaları derken yeni hastalıklar türüyor. Bunlardan biri de hayatımıza giren yeni bir kavram 'bibliyomani'.
Giriş Tarihi: 17.10.2018
11:10
Güncelleme Tarihi: 17.10.2018
17:28
TEHLİKELİ NOKTALARA VARABİLİR
Bu durum sürekli tatlı yiyenlerin bir süre sonra kan şekeri düştüğü için tekrardan tatlı yeme ihtiyacıyla karşılaşmasına benzer. Bu durumda kişi eğer kendini dizginleyemezse durum tehlikeli bir noktaya varır.
TSUNDOKUYA NEDEN OLAN ETMENLER
Tsundokuya neden olan etmenlerden birisi de kişilerin günlük hayatta kitap okumaya vakit ayıramaması. Özellikle sosyal medya araçlarının sık kullanımı bu bağımlılığı daha da artırıyor.
BİBLİYOMANYA HASTALIĞI OLAN KİŞİLERDE NE BELİRTİLER GÖRÜLÜR?
Asla kitapları istiflediklerini düşünmezler. Günün birinde aldıkları kitapları mutlaka okuyacaklarını düşünürler. Satın aldıkları kitaplarla kitaplıklarının dolu olması tsundoku hastalığı olan kişileri mutlu eder.
Yeni alınmış kitap kokusuna bayılan bu kişiler aynı zamanda başkalarına ödünç kitap vermekten hoşlanmazlar. Fakat verirlerse de mutlaka peşine düşerler.
BİBLİYOMANLARIN EN İYİ HİSSETTİKLERİ YER
Ara sıra kitap evlerine Kitap okuma niyetiyle kitapevlerine gitseler bile kendilerini kitap alışverişi yaparken bulan bibliyomanların mutlaka okunması gereken kitaplar listesinde yer alan kitapların çoğu ellerinde vardır.
Kitap fuarları bibliyomanların en iyi hissettiğiniz yerlerdir. Fuar başlangıcından son gününe kadar gitse bile asla yetmez.
DÜNYA EDEBİYATINDA BİR BİBLİYOMAN
Flaubert, 16 yaşındayken gerçek bir olaydan esinlenerek kaleme aldığı bu ilk yapıtı Bibliomania'da belki de kitap hastalıklarından en fenasını kaleme alır. Barselona'da kitapçılık yapan Giacomo, sadece kitaplarıyla meşgul olmak isteyen, insanları görmekten huzursuzluk duyan bir bibliyomandır. "Bu adamın sahaflar ve eskiciler haricindeki kimselerle konuşmuşluğu yoktu. Ketum olduğu kadar hayalperest, nemrut olduğu kadar mahzun bir adamdı; tek bir düşüncesi, tek bir sevdası, tek bir tutkusu vardı: Kitaplar ." Her zaman kapalı hücresinde yaşayan Giacomo nadiren de olsa kitap müzayedelerinde görülür. Ketum, hayalperest ve karamsar olan bu adam sadece el yazmalarına dokunurken mutludur.