Akademik mülakatlara nasıl hazırlanmalı?
Gençliğimizin en keskin virajında üniversite kapılarını aralarız. Sonrasında seneler geçtikçe büyür geleceğimiz için bilgi birikimleri yapmaya başlarız. Hele başımızdaki kepi attığımız zaman hayatın kahramanı artık bizizdir ve iş kapıları sonuna kadar açılmış bizleri bekliyor diye düşünürüz. İş hayatına atılan kişiler kadar akademik alanda da ilerleyecek kişiler vardır. Hangi mülakat tekniği kullanılırsa kullanılsın, aslında akademik mülakatların diğer mülakatlar ile arasında pek fark bulunmuyor. Özen gösterilmesi gereken hususlar hemen hemen aynı. Peki, akademik bir mülakata nasıl hazırlanmalı?
Giriş Tarihi: 09.11.2018
11:29
Güncelleme Tarihi: 09.11.2018
11:41
MÜLAKATTA KARŞILAŞABİLECEĞİNİZ MUHTEMEL SORULAR
* "Hâlihazırda ilgilendiğiniz araştırma alanları nelerdir?" Bu, mutlaka karşı karşıya geleceğiniz sorulardan biridir. Çünkü jüri, başvuran kişinin yetenekleri ve becerilerinin yanı sıra ilgi alanlarını ve önerilen programa ne kadar uygun olduğunu anlamak isteyeceklerdir.
Detayları öğrenmek adına, bu soruyu takip eden 1-2 ek soru daha yöneltilebilir. Bu soru için, hem kısa hem de uzun versiyondan oluşan iki ayrı cevap hazırlayabilirsiniz. Uygun teknik jargonun yanı sıra, mesleki olmayan terminolojiyi de mutlaka kullanın.
MÜLAKATTA KARŞILAŞABİLECEĞİNİZ MUHTEMEL SORULAR
* "Bu alanı neden seçtiniz ?" Bu, söz konusu alanda kariyer düşünüp düşünmediğinizi anlamak için sorulan bir sorudur.
* "Bu pozisyon genel kariyer hedeflerinizle ne kadar örtüşüyor?" Sadece derece veya araştırma için mi buradasınız?
* "Şu ana dek birlikte çalıştığınız en iyi ve en kötü yöneticilerinizi tarif edin." Fazla abartmadan, profesyonel olarak zor insanlarla bile çalışabileceğiniz imajını yaratmaya çalışın.
* "Şimdiye kadar bu pozisyona dair edindiğiniz tüm bilgiler doğrultusunda, gördüğünüz başlıca zorluklar nelerdir ve bunlarla nasıl baş edebilirsiniz? Bu soruya, çok derine inmeden, genel bir cevap vermeye çalışın.
MÜLAKATTA KARŞILAŞABİLECEĞİNİZ MUHTEMEL SORULAR
* "İş arkadaşlarınıza sorsak, sizin için ne söylerler?" Bu soruda anlamak istedikleri, adayın diğer akademisyenler ile ilişkilerinin nasıl olacağı ve sosyal ve entelektüel ortama adapte olup olamayacağıdır. Kesinlikle "Bilmiyorum" diye cevap vermeyin. Yanıtınız dengeli bir cevap olmalı. Ya da klasik olarak "Güvenilir, sorumluluk sahibi, gerektiğinde yardım etmeye hazır, kendini projenin/takımın başarısına adamış" şeklinde bir yanıt verebilirsiniz.
* "En çok gurur duyduğunuz profesyonel başarınızı anlatınız ." Profesyonelliği elden bırakmadan örneğinizi vermelisiniz. Verilen örneğin ardından, şu soruların da gelmesi olasıdır: Herhangi bir yayınınız var mı? Herhangi bir konferansta sunum yapma şansınız oldu mu?
MÜLAKATTA KARŞILAŞABİLECEĞİNİZ MUHTEMEL SORULAR
* "Resmi bir eğitim programı olmaksızın bu işi nasıl öğrenebilirsiniz?" Burada amaç, kurumsal bir eğitim almadan bu işin altından kalkıp kalkamayacağınızı anlamaktır. Soruya kendinizden emin bir şekilde cevap verin ancak tevazuyu da elden bırakmayın.
* "Yaşadığınız en büyük başarısızlığı ve bunun üstesinden nasıl geldiğinizi anlatın." Böyle bir deneyiminiz yoksa, sakın uydurmaya çalışmayın. Böyle bir durumla karşı karşıya kalsaydınız, ne yapardınız? Bunu anlatabilirsiniz.
* "Sizi bu pozisyona en uygun aday kılan özelliğiniz nedir?" İşte bu soru, mülakatın başında ya da sonunda yöneltilebilecek en can alıcı sorudur. Bu soruya da kendinizden emin bir şekilde yanıt verin ama bir o kadar da mütevazı olun.
(Akademik Bir Mülakata Nasıl Hazırlanmalı? / Akademik Mülakatta Karşınıza Çıkabilecek 10 Soru – Enago Academy)