Arama

Dijital Çocuk'tan alıntılar

Zamanın değişmesi ve imkanların ilerlemesinin yansımaları en çok çocuklar üzerinde gözleniyor. Yakın geçmişte eve girmeyen çocuklar artık evden çıkmak istemiyor. Çocuklarda ekran bağımlılığı maalesef korkutucu boyutlarda. Kemal Sayar ve Sezin Benli'nin kaleme aldıkları Dijital Çocuk bu açıdan ailelerin nasıl davranması gerektiğini izah ediyor. Bu hususta adeta bir el kitabı olan Dijital Çocuk'tan altı çizili cümleler alıntıladık.

🔹 "Google etkisi" denilebilecek olguda, insanlar internetten edindikleri bilgileri hatırlamak konusunda kendini zorlamazlar çünkü bir tuşla aynı bilgiye ulaşabileceklerinin farkındadırlar. Kullanılmayan uzuvların körelmesi gibi, kullanma zahmetine girilmeyen hafıza da tembelleşir.

Sayfa: 31

Kemal Sayar - Sezin Benli

🔹

Bilgisayar oyunları, oyuncaklara göre "çocuğu daha pasifleştiren" bir deneyim sunar. Çocukların gelişimi için günlük hayatlarında hayal güçlerini kullanarak kurdukları oyunlar olmalıdır.

Sayfa: 38

Kemal Sayar - Sezin Benli

🔹

Vaktiyle anne ve babalarımızın bizi sokaktan toplamakta zorlanırken şimdilerde bizler çocuklarımızı ekran başından almakta zorlanıyoruz. Eskiden arkadaşlarla, oyunlarla, kitaplarla geçen zamanımızın büyük bölümü artık ekran başında geçmekte. Teknolojinin gelişerek dijital dünyanın her yaştan insan için cazibe noktası olması da çocukların evden başka oynayabilecekleri güvenli alanların azalması da yaşadığımız bu değişime yol açan faktörler.

Sayfa: 48

Kemal Sayar - Sezin Benli

🔹

Bilgisayar oyunları beynin haz alma bölgesini uyardığı için uyuşturucu ve alkolün etkilerinin bir benzerini üretmektedir. Beynin bilgisayar oyunlarından etkilenen bölgeleri arasında singulat girus(motivasyonla ilgili alan) ve prefontal kortex (özdenetim, problem çözme alanı)bulunur. Teknolojinin beyni nasıl etkilediğini gösteren çalışmalar, teknoloji kullanımının yakın zamanda bir davranışsal bağımlılık kategorisine girebileceğini göstermektedir.

Sayfa: 50

Kemal Sayar - Sezin Benli

🔹

Bağımlılıklar, kişilerin stres ve kaygı yaratan durumlardan kaçınmak için giriştiği davranışlardır. İnsanlar zaman zaman bu tip zor duygularla baş etmek yerine kısa yoldan bu duyguları ertelemek, azaltmak veya hiç hissetmemek için uzun vadede sorun yaratabileceğini bildiği anlık kaçış yollarına başvururlar. İnterneti sosyal medya ve bilgisayar bağımlılığı da kişinin normalde baş etmekte güçlük yaşadığı zor durumları h9zla olumlu duygulara çevirebilecek ve olumsuz duyguları unutturabilecek güçtedir.

Sayfa: 51

Kemal Sayar - Sezin Benli

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN