Arama

İslam uygarlığında hat sanatının temelleri

Estetik ve akıcı hat uygulamalarıyla güzel yazı sanatı, mukaddes kitabımız olan Kur'an-ı Kerim'in ve yaygın olarak bilinen özlü sözlerin yazılmasında kullanılır. Her yazı stili için ucu farklı açılarla kesilmiş farklı türde kamış kalemlere ihtiyaç duyulan bu sanatta, farklı türde ve renkte mürekkeplerle eşsiz güzellikte yazılar yazılır. Peki, İslam uygarlığı ile temelleri atılan hat sanatında, hattatların geçmişte mürekkeplerini dahi kendilerinin yaptığını; kimi zaman mürekkep tariflerini bir sır gibi sakladığını biliyor muydunuz? Resimden mimariye pek çok sanata ilham olan hat sanatının İslam uygarlığına uzanan geçmişini derledik.

  • 8
  • 20
YAZI SANATINDA DEVRİM: KÂĞIDIN KULLANILMASI
YAZI SANATINDA DEVRİM: KÂĞIDIN KULLANILMASI

Parşömen dayanıklı, parlak ve lüks bir malzeme olmasına rağmen yalnızca tek bir yüzü kullanılabiliyordu. Papirüs ise daha kırılgandı ve yazılanları silmek mümkün değildi, bu yüzden özellikle resmi kayıtlar için oldukça kullanışlıydı.

Ancak bu malzemelerin her ikisi de pahalıydı, bu yüzden 8'inci yüzyılda daha ucuz bir alternatif olan kâğıdın kullanılmaya başlamasıyla birlikte yazı sanatında bir devrim yaşanacaktı.

  • 9
  • 20
KÂĞIT PARŞÖMENDEN DAHA İYİ BİR MADDEYDİ
KÂĞIT PARŞÖMENDEN DAHA İYİ BİR MADDEYDİ

Kâğıt kolaylıkla kesiliyor, şekillendiriliyor ve yapıştırılıyordu. Ayrıca renk emme özelliği de parşömen ya da papirüsten daha iyiydi. Yoğun olmamakla beraber papirüs 11'nci yüzyıla kadar kullanılmış, Kur'an-ı Kerim de uzun bir süre parşömene yazılmaya devam etmiştir.

Ancak kitap, mektup, resmi ve özel yazışmalar için kâğıt tercih edilmeye başlanmış ve Arap yazısı ile ilgili yenilik ve değişikliklerin tamamına yakını kâğıt üzerinde cereyan etmiştir.

  • 10
  • 20
HAT SANATI ÇEŞİTLİ YÜZEYLER ÜZERİNE UYGULANDI
HAT SANATI ÇEŞİTLİ YÜZEYLER ÜZERİNE UYGULANDI

Yazı çalışmalarında yalnızca kâğıt kullanılmadı; neredeyse bütün nesneler üzerine yazı yazılmıştır.

Mermer, tuğla, cam, tekstil, seramik, ahşap, metal, değerli taşlar ve yarı değerli taşlar üzerinde hat uygulamaları yapılmıştır.

PROF. UĞUR DERMAN'IN HAT SANATINA DAİR YAZILARI İÇİN TIKLAYIN

  • 11
  • 20
AVRUPA HAT SANATIYLA NE ZAMAN TANIŞTI?
AVRUPA HAT SANATIYLA NE ZAMAN TANIŞTI?

Avrupa'nın hat sanatıyla ilk teması ticari faaliyetlerle beraber, Avrupa ve İslam sarayları arasındaki hediye alışverişi ile oldu.

Başlangıçta Avrupalılar Arapça hat sanatını anlamını anlamaksızın taklit ettiler.

  • 12
  • 20
GOTİK SANAT ESERLERİNDE TAKLİT EDİLDİ
GOTİK SANAT ESERLERİNDE TAKLİT EDİLDİ

Kahire'de 879'da inşa edilen İbn Tolun Camisi'ne ait kufi yazılar, ilk başta Fransa'da ve daha sonra Avrupa'nın geri kalan kısmında olmak üzere Gotik sanat eserlerinde taklit edildi.

Usta oymacı "Gan Fredus" tarafından Fransa'daki Le Puy Katedrali portikosunun altına yapılan oyma ahşap kapıların ve Le Puy yakınlarındaki La Vaute Chillac Kilisesi'nde bulunan başka bir oyma kapının İbn Tolun Camisi'nden esinlenilerek yapıldıkları söylenir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN