Arama

Mimar Sinan tezâhürü "Sultan eserleri"

Osmanlı'nın en kudretli döneminde Osmanlı coğrafyasını yüzlerce eserle donatan Mimar Sinan, sultanlardan sonra saray erkanından padişahların eşleri, valide sultanlar, hasekiler ve kızları için de pek çok eser ortaya koyar. Osmanlı mimarisi içerisinde özellikle kadın banilerin yaptırdığı bu külliyeler, hamamlar, imaretler gibi birçok eser o dönemde kadınların güç sahibi olduklarını göstermesi bakımından büyük önem taşır. Aynı zamanda Mimar Sinan'ın da kadınlar için yaptığı bu eserlerle onun kadına bakışı mimari üzerinden açıkça okunur.

  • 13
  • 14
Çemberlitaş - Nurbanu Sultan Hamamı
Çemberlitaş - Nurbanu Sultan Hamamı

🔸 Çemberlitaş'ta, Divan Yolu üzerinde yer alan ve tarihin en önemli olaylarına tanıklık eden bu yapı, 1583 yılında Nurbanu Sultan'ın emri ile yaptırılır. Nurbanu Sultan Külliyesi'ne gelir getirmesi için inşa ettirilen bu eser günümüze ulaşmış en önemli hamamlardan biridir.

🔸 II. Selim'in eşi Nurbanu Sultan, en çok hamam yaptıran saray kadınıdır. I. Dünya Savaşı'nda bu yapı, askeri hastanenin bir birimi olarak faaliyet gösterirken, daha sonra kâğıt deposuna dönüştürülür.

İpek Yolu'nun kalbi Özbekistan ve tarihi eserleri

  • 14
  • 14
Yeşildirekli Hamamı
Yeşildirekli Hamamı

🔸 Mimar Sinan'ın eserlerinden olan bu yapı tezkirelerde "Valide Sultan Hamamı" ismiyle de anılır. Bânisi II. Selim'in eşi olan Nurbanu Sultan'dır. Evliya Çelebi bu hamamın ferah ve hoş olduğunu Seyahatnamesi'nde okuyucularına aktarır. Bugün işlevi çok daha farklı olan yapı, Mimar Sinan Çarşısı adıyla, çarşı binası olarak kullanılmaktadır.

Güney Afrika'nın tarihi: Ümit Kalesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN