Arama

Osmanlı sanatında iz bırakmış 5 motifi

Mühr-i süleyman motifini Barbaros Hayrettin Paşa'nın gemilerinde bayrak olarak kullandığını biliyor muydunuz? Sanatlarımıza işlenen motiflerimize bakarak yüzyılları tayin etmek, onları yorumlayarak hangi ulusa ait olduğunu ve onun tarihi geçmişini belirmek mümkün. İşte Osmanlı sanatında iz bırakmış 5 motifi sizler için derledik.

  • 12
  • 14
KANDİL
KANDİL

Bugün kullandığımız tanrı kelimesinin nur, ışık anlamına gelen "Tan" kökünden türetilmiş olması ve aynı anlamda bugüne kadar gelmiş olması ışığa verilen önemin sonucudur. İslam sonrasında ise, aydınlanmanın sembolü olan kandil çok kullanılan bir öge olmuştur. Dinimizce kutsal sayılan Berat, Miraç, Regaip gecelerinin her biri için kandil gecesi denmesi de ayrıca dikkat çekici bir noktadır. Cami ve mescid mihraplarında işlenmiş olan kandil motifleri, nur, ateş, aydınlanma yolunda olmanın sembolü olarak kullanılmıştır.

  • 13
  • 14

"Tanrı yüz binlerce kandil yaratıp onları arşa mıhladı. Arş ve semavat, onlarda olan şeyler, cennet, cehennem, hepsi bu kandilin içindedir. Kandilde olan şeyleri Cenab-ı Hak'tan başka kimse bilemez." Muhiddin Arabi'ye ait olan bu söz, kandil için yapılan anlatımlardan sadece bir tanesidir. Kandilin bizler için önemini çok net anlatan bir ayet şu şekildedir:

"Ey Peygamber, biz seni bir şahit, bir müjdeleyici, bir uyarıcı, Allah'ın izniyle doğru yola çağrılan bir davetçi ve aydınlatıcı bir kandil olarak gönderdik." (Ahzab suresi, 45-46)

  • 14
  • 14

Kandil motifi camilerin, tekkelerin mihraplarında sıkça görülür. İlk akla gelenler ise Ertuğrul Tekke Camii mihrabı ve Yenikapı Mevlevihanesi'nin mescid mihrabındaki kandil motifleridir. Topkapı Sarayı Bağdat Köşkü içerisinde yer alan şömine zerinde madene işlenmiş bir dizi sıra halinde kandil motifi mevcuttur. Siyavuş Paşa Türbesi'ndeki Rumilerden oluşan kandil motifi de çiniye işlenmiş örneklerden bir tanesidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN