Arama

Osmanlı'nın en iyi üç hattat padişahı

Osmanlı sultanları, sahip oldukları ilim, aldıkları eğitimler ve gerçekleştirdikleri yeniliklerin yanı sıra icra ettikleri sanatlarla da tarihte iz bıraktılar. Bazı padişahlar, hüsn-i hat sanatı ile ilgilenerek "üstad" mertebesine kadar ulaştılar. Dönemin hat sanatçılarını himaye eden, henüz şehzadelik yıllarında hat sanatında icazetlerini alan ve bugün pek çok camide onlara ait olduğunu bilmediğimiz levhaları ile Osmanlı'nın en iyi üç hattat padişahını sizler için derledik.

  • 6
  • 21
TAHTTAN ÇEKİLDİKTEN SONRA MUSHAF YAZIMI İLE MEŞGUL OLDU
TAHTTAN ÇEKİLDİKTEN SONRA MUSHAF YAZIMI İLE MEŞGUL OLDU

Tahttan çekildikten sonra Kafes Kasrı'nda geçirdiği günlerde daha ziyade Mushaf-ı şerif istinsahı ile meşgul olan Sultan III. Ahmed, yazmış olduğu Kur'an-ı Kerimlerden ikisini Ravzâ-i Mutahhara'ya vakfetmiştir.

Birer tanesini de Sümbül Efendi Tekkesi şeyhi Nureddin Efendi ile Hâfız Paşa Cami imamı Veliyyüddîn Efendi'ye hediye etmiş olduğu bilinir.

  • 7
  • 21
SULTAN II. MAHMUD VE HAT SANATI
SULTAN II. MAHMUD VE HAT SANATI

Sultan II. Mahmud, Sultan I. Abdülhamid'in ve Nakşidil Valide Sultan'ın oğlu olarak 20 Temmuz 1785 gecesi Topkapı Sarayı'nda dünyaya geldi. Orta boylu, geniş omuzlu, beyaz sakallı, zarif ve sevimli yüzlüydü.

Sultan II. Mahmud, güzel sanatlara oldukça ilgiliydi. Şiir ve musikinin yanında, yazıya da meraklıydı. Şehzadeliği döneminde "Adli" mahlası ile şiirler yazdı.

  • 8
  • 21
HAT SANATINDAKİ İCAZETİNİ ŞEHZADELİK YILLARINDA ALDI
HAT SANATINDAKİ İCAZETİNİ ŞEHZADELİK YILLARINDA ALDI

Sultan II. Mahmud şehzadelik döneminde, Keçecizâde Mehmet Vasfi Efendi'den sülüs-nesih çalışarak, 1807 yılında icazet aldı.

Padişah olduktan sonra Hattat Mustafa Rakım Efendi'den ders alarak celi sülüs öğrenmeye başladı ve bu Mustafa Rakım Efendi'nin vefatına kadar sürdü.

  • 9
  • 21
ŞEHZADELİĞİNDE İKİ ADET KUR'AN-I KERİM YAZDI
ŞEHZADELİĞİNDE İKİ ADET KUR’AN-I KERİM YAZDI

Sultan II. Mahmud, devlet işlerinden vakit buldukça celi sülüsle meşgul oldu.

Keçecizâde Mehmet Vasfi Efendi'den icazetname aldığı sırada iki Kur'an-ı Kerim yazdığı, celi sülüs çalışmaya başladıktan sonra hazırladığı levhalarını, hocası Rakım'ın sonradan tashih ettiği söylenir. Levhalar incelendiğinde bu tashihin aslını unutturacak derecede olduğu görülür.

  • 10
  • 21
YAZDIĞI LEVHALAR ABİDELERE ASILIRDI
YAZDIĞI LEVHALAR ABİDELERE ASILIRDI

Sultan II. Mahmud'un yazı kabiliyeti ile ilgili, Mustafa Rakım Efendi'nin vefatından sonraki yazılarına bakmak daha doğrudur. Tüm bunlara karşın, Sultan II. Mahmud hat konusunda kabiliyeti olan biridir. Bazı levhalarda Sultan Mahmud imzası olduğu halde, tamamen Rakım'a izafe edilir.

Yazdığı levhalar, varak altın ile siyah, nefti, mavi ve fes rengi koyu zemin üzerine malakari tekniğjyle kabartma olarak devrin sanatkârlarına yaptırılır ve imparatorluğun çeşitli şehirlerinde abidelere asılırdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN