Adı bilinmeyen, keşfedilmeyi bekleyen yemek isimleri
Kedi batmaz, pumpum, pırtımpırt, otur fatma, sakala çarpan, andırın doktoru, cicipapa, derdimi alan, kesme ibik çorbası ve diğerleri. İsimleri tuhaf ama hepsi gerçek ve hepsi lezzetli. İşte Anadolu mutfağından tadıyla olduğu kadar ismiyle de hafızalara kazınacak 15 yemek.
Giriş Tarihi: 30.04.2018
17:25
Güncelleme Tarihi: 30.04.2018
17:27
PIRTIMPIRT
Kayseri'nin Develi ilçesine ait olan bu gözde yemeği herkes bilmez ama bu lezzetin tadılması önemle tavsiye edilir. Bu yemek özellikle grup halinde eş, dost ve akrabalarla yapılarak yenir. Sırf bu yemek için Pırtımpırt günleri düzenlenir. Bir kış yemeği olduğunu belirtmekte yarar var. O yüzden yazın asma yaprakları özenle kurutulur. Küçük küçük parçalanır. Belki de ismini yaprakların böyle küçültülmesinden almıştır. Yaprakların taze iken kurutulması ise ekşi tadının yemeğe geçmesini sağlar.
ELİ BÖĞRÜNDE
Eli Böğründe, Akdeniz Bölgesi Yemekleri listesinde, Kahramanmaraş iline has yemeklerindendir. Sebze ve baharatların uyumu, kuzu etinin lezzetine karışınca ortaya bu mükemmel tat çıkmaktadır. Kuzu eti aynı zamanda bakır, manganez ve selenium bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Kuzu etinde bulunan yağın yarısı insan sağlığı için faydalı olan doymamış yağ asidinden oluşur.
KURŞUN GEÇMEZ KÖFTESİ
Malatya mutfağından bulgurlu etli nefis köfte kütük ya da et taşında dövülür. Bulgurla beraber iyice yoğrulur. Ufak ufak sıkma köfteler dökülür. Kuşganada su kaynatılır, sıkmalar içine aktarılır. Tuzu eklenir, haşlandıktan sonra alınır. Kemisten suyu süzdürülür ve yenilir.
ABDİGÖR
1634 yılında IV. Murat'ın İran seferinde askeri manada çok yararlık gösteren ve bir çatışma sırasında da sağ kolunu kaybettiği için "çolak " lakabını alan Abdi Paşa , 1635 yılında İlk kez kurulan Doğubayazıt Sancakbeyliği ile görevlendirilir. Abdipaşa göreve geldiğinde ilk iş olarak birkasır inşaatı başlatır.
Sarayın inşaatı, tam 99 yıl sürer ve II. İshak Paşa tarafından tamamlanır. Rivayete göre, Çolak Apti Paşa mide hastasıdır. Bu nedenle de etyemez.
Etyemez yemesine de ancak bu yüzden de ciddi bir sorun vardır. Çünkü bölgede sadece hayvancılık yapılmakta ve küçük bir bölgede ise Ermeni köylüler tarafından çeltik (pirinç) yetiştirilmektedir. Ve daha da kötüsü yöre aşçıları "et yemekleri" ustasıdır sadece. Bunun üzerine bir aşçı durumu ciddiye alır ve bir dizi yemek geliştirmeye başlar ve en sonunda Çolak Apti Paşa 'nın rahatsız olmadığı bir köfte yapmayı başarır. Ve o Günden itibaren de bu köftenin adı Abdigör Köftesi olur.