Adı bilinmeyen, keşfedilmeyi bekleyen yemek isimleri
Kedi batmaz, pumpum, pırtımpırt, otur fatma, sakala çarpan, andırın doktoru, cicipapa, derdimi alan, kesme ibik çorbası ve diğerleri. İsimleri tuhaf ama hepsi gerçek ve hepsi lezzetli. İşte Anadolu mutfağından tadıyla olduğu kadar ismiyle de hafızalara kazınacak 15 yemek.
Giriş Tarihi: 30.04.2018
17:25
Güncelleme Tarihi: 30.04.2018
17:27
CİCİPAPA
Trakya'nın her yerinde özellikle çocuklara yumurtayı sevdirebilmek için kahvaltı sofralarında çokça rastladığımız bir uygulamadır yumurtalı ekmek. Pomak yerleşimlerin yoğun olduğu Babaeski , Alpullu , Sinanlı , Hayrabolu , Pehlivanköy ve civarında daha çok "cicipapa" ismiyle anılır. İsmin kökeni papara yemeği ( yöre mutfağında bayat ekmeklerin değerlendirmesi yöntemi ) ile ilişkilendirilir. "Cici papara" tabiri zamanla kaynaşarak "cicipapa"ya dönüşmüştür. Özellikle küçük çocuklara yumurtayı ve yumurtalı ekmeği sevdirmek için annelerin "cici papara / cicipapa" seslenişi böylelikle yöre mutfağında tümden içselleşmiştir.
PAPAZ YAHNİSİ
Papaz yahnisi Kırklareli mutfağının en karakteristik yemeklerinden birisidir. Halk arasında "soğan yahnisi" denilse de yöre mutfağında "soğan yemeği" denilen bir başka yemekle karıştırmamak için "papaz yahnisi" adı tercih edilmektedir.
İsmini almasıyla ilgili küçük bir rivayet vardır: Mübadele öncesi dönemde Rum , Bulgar ve Yahudi azınlıklar yörede Türk nüfusla bir arada yaşamaktaydı. Hastalığında komşusunun ikram ettiği arpacık soğan ve et ile hazırlanmış bu yemeği çok beğenen azınlıklardan bir din görevlisinin daha sonra komşusundan bir daha yapmasını istediğiyle ilgili bir rivayet yemeğin adının da kaynağı gösterilir.
ZİRVA
Zirva Edirne mutfağının çok eski bir yemeğidir. Edirne 'nin neredeyse bir asra yakın bir süre Osmanlı 'ya başkentlik yapmış olması, saray mutfağının yöre mutfağını da etkilemesine sebep olmuştur. Zirva tam da böylesi bir kültür ürünü olarak günümüze değin ulaşabilmiştir.
15. ve 16. yy'da Saray mutfağında olduğu tesbitine varılan ve Fatih Sultan Mehmet Han 'a sunulan başyemekler arasında yer alan Mutancana isimli yemeğe büyük benzerlik gösterir. Fatih'in Edirne Yeni Saray'da doğduğu, Edirne Sarayı'nın ve Edirne imarethanelerinin de güçlü bir mutfağı olduğu düşünüldüğünde birbirine bu denli benzeyen bu yemeklerin kökleri daha anlaşılabilir hale gelmektedir.
SAKALA ÇARPAN ÇORBASI
Afyon yöresi başta olmak üzere Anadolu 'nun pek çok yöresinde dulavrat çorbası, kesme çorbası, bacaklı çorba gibi adlarla sıklıkla yapılan bir çorba sakala çarpan çorbası tarifi. Bol vitaminli, iştah artıran, soğuk algınlığına karşı savaşan kalkan olan bir çorba.
Bir rivayete göre de hikâyesi şöyle: Yalnız yaşayan bir dedeye komşusu bir tas sıcak çorba götürmüş. Çorbayı kaşıkla değil de tastan içen dedenin sakalına takılan erişteler yüzünden çorbanın adı sakala çarpan çorbası olarak günümüze kadar gelmiş. Genellikle yapımında ev yapımı tavuk suyu kullanılan çorbayı et suyuyla hazırlamak, domates salçası ve rendelenmiş domates hatta yoğurtlu terbiye karışımı ilavesiyle hazırlamak mümkün.
PIRTIMPIRT
Kayseri'nin Develi ilçesine ait olan bu gözde yemeği herkes bilmez ama bu lezzetin tadılması önemle tavsiye edilir. Bu yemek özellikle grup halinde eş, dost ve akrabalarla yapılarak yenir. Sırf bu yemek için Pırtımpırt günleri düzenlenir. Bir kış yemeği olduğunu belirtmekte yarar var. O yüzden yazın asma yaprakları özenle kurutulur. Küçük küçük parçalanır. Belki de ismini yaprakların böyle küçültülmesinden almıştır. Yaprakların taze iken kurutulması ise ekşi tadının yemeğe geçmesini sağlar.