Osmanlıca dersleri III- Harflerin okunuşu
Kıymetli eserlerin gün yüzüne çıkması ve insanların tarihinin farkına varması ancak milletlerin kendi eserlerini okunmasıyla mümkündür. Buna istinaden de "Arap harfi bilmeyen bir genç için Türk tarihinde ve Türk edebiyatında orta seviyeyi bulacak kadar derinleşmek imkânsızdır" der Peyami Safa.
Giriş Tarihi: 11.02.2019
18:06
Güncelleme Tarihi: 11.02.2019
18:12
Tı ( ط) harfi:
Tabloda tı (ط) harfinin a, e, ü ve i ünlüleriyle bitişmesi ve okunuşları gösterildi. Alıştırma amaçlı verilen bu tabloda طو hecesi tu olarak okunabileceği to olarak da okunabilir. Örnekler, alıştırma amaçlı verildiği için buradaki okunuşlara uyulmalı.
Tabloda zı (ظ) harfinin a, e, u ve ı ünlüleriyle bitişmesi ve okunuşları gösterildi. Alıştırma amaçlı verilen bu tabloda ظو hecesi zu olarak okunabileceği gibi zo olarak da okunabilir. Örnekler, alıştırma amaçlı verildiği için buradaki okunuşlara uyulmalı.
Gayn (غ ) harfi:
Tabloda gayn (غ) harfinin a, e, u ve ı ünlüleriyle bitişmesi ve okunuşları gösterildi. Alıştırma amaçlı verilen bu tabloda غوhecesi gu olarak okunabileceği go olarak da okunabilir. Örnekler, alıştırma amaçlı verildiği için buradaki okunuşlara uyulmalı.
Fe(ف) harfi:
Tabloda fe(ف) harfinin a, e, ü ve i ünlüleriyle bitişmesi ve okunuşları gösterildi. Alıştırma amaçlı verilen bu tabloda فو hecesi fü olarak okunabileceği gibi fu, fo ve fö olarak da okunabilir. Aynı şekilde فى hecesi fi olarak okunabileceği gibi fı olarak da okunabilir. Örnekler, alıştırma amaçlı verildiği için buradaki okunuşlara uyulmalı.
Kaf(ق) harfi:
Tabloda kaf (ق) harfinin a, e, u ve ı ünlüleriyle bitişmesi ve okunuşları gösterildi. Alıştırma amaçlı verilen bu tabloda قو hecesi ku olarak okunabileceği ko olarak da okunabilir. Örnekler, alıştırma amaçlı verildiği için buradaki okunuşlara uyulmalı.