Afet bölgelerindeki tehdit: Kolera
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki ikiz depremler sonucu on bir ilde büyük can ve mal kayıpları yaşandı. Asrın felaketinden sonra yaralarını sarmaya çalışan vatandaşlar, kurulan çadırkentlerde yaşamlarını sürdürmeye başladı. Yaşanan elim olaylar sonucu bölgede temiz su kaynağı, hijyen konusunda sıkıntılar oluştu. Bu durum başta kolera olmak üzere çeşitli enfeksiyon hastalıkları riskini artırdı.
Giriş Tarihi: 18.02.2023
15:08
Güncelleme Tarihi: 20.02.2023
09:58
KOLERA NASIL BULAŞIR?
🔸 Kolera, genellikle dışkı karışmış suların ağız yolu ile alınması sonucu bulaşır. Suyun doğrudan içilmesi ya da bulaştığı yiyeceklerin yenmesi ile gerçekleşir.
🔸 Hastalığın bulaştığı kişiler, kirli elleriyle yiyeceklere temas ederse hastalık giderek yaygınlaşır. Kolera, tokalaşma, dokunma gibi direkt temas ile bulaşmaz.
KOLERANIN KULUÇKA SÜRESİ
🔸 Hastalığın kuluçka süresi, birkaç saat olabileceği gibi beş güne kadar uzayabilir. Genellikle iki veya iç günlük bir kuluçka süresi bulunur.
🔸 Koleranın bulaşıcılığı, kolera etkeni bulunan dışkı imha edilmediği sürece devam eder. Genellikle iyileştikten birkaç gün sonraya kadar dışkıda etken görülse de bazen taşıyıcılık aylarca sürebilir. Antibiyotiklerin etkin şekilde kullanılması bulaşıcılık süresini kısaltır.
Dünyadan Türkiye'ye yardım eli
KOLERA BELİRTİLERİ
🔸 Kolera enfeksiyonları genellikle hafif seyreder . Hastada hiçbir semptom olmayabileceği gibi hafif bir ishal şeklinde belirti gösterebilir.
🔸 Başlıca belirtileri karın ağrısı, bulantı, kusma, bol ve sık pirinç suyu görünümünde dışkılama, su, mineral ve tuz kaybına bağlı olarak susuzluk hissi, kas krampları şeklinde sıralanabilir.
HASTALIK NASIL BAŞLAR VE TEDAVİSİ
🔸 Bazı hastalarda kolera ishal ve kusma ile başlar, vücuttan büyük miktarda sıvı ve tuz kaybı ile yaşanır. Hastada hızlı kilo kaybı, susama hissi, sıvı kaybı gerçekleşir.
🔸 Hastalığın ağır şekilde seyrettiği kişiler sıklıkla mide, kol ve bacak krampları yaşar. Vücut sıvılarının hızla kaybedilmesine bağlı olarak dehidratasyon* ve şok ihtimali vardır. Bu durumda hastanın hekime görünmesi gerekir.
Dehidratasyon* Sıvı kaybı.
🔸 Hastanın kaybettiği sıvı, içinde şeker ve tuz karışımı bulunan sıvılar serum şeklinde hastaya verilir. Serum tedavisinin yanı sıra çeşitli antibiyotikler de kullanılabilir. Tedavi edilmez ise hasta, kısa sürede hayatını kaybedebilir. Kolera hastalığına karşı aşı vardır ancak koruyuculuğu yüksek değildir. Bu nedenle diğer yöntemlerin uygulanması tavsiye edilir.
Son zamanlarda sık görülen hastalık