Arama

Deprem sonrası sosyal medya kullanımı

İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle ortaya çıkan sosyal medya, hayatımızı kolaylaştırmakta, bilgiye daha hızlı ulaşma imkanı sunmaktadır. Sosyal medyanın faydalarının yanı sıra bilinçsiz kullanımı, dezenformasyon gibi sebeplerle birtakım zararlara da neden olabilir. Hayatımızın her anında var olan bu teknoloji, yaşadığımız büyük Kahramanmaraş depreminde de aktif rol oynamıştır. Afet bölgesinde yaşananları aktarma noktasında hızlı ve etkili olmasıyla birlikte ne yazık ki yanlış haberlerin yayılmasına ve kişilerin paniğe sürüklenmesine de neden olmuştur.

🔹 Yanlış bilgiyi yaymanın yanı sıra sosyal medyada dolaşan bazı görüntüler de toplumu etkiledi.

🔹 Doğruluğundan emin olunmayan videolardan sonra güvenlik güçlerine başvurulmaksızın kendi hakkını arama ve tesis etme noktasında kullanıcılar tarafından bir araç olarak görüldü. Yapılan paylaşımların gerçekliği ise teyide muhtaçtı.

Türkiye'de gerçekleşen en büyük depremler

  • 10
  • 12

🔹 Hukuki açıdan bakıldığında burada, mahkeme kararı olmadan şahısların bizzat haklarını alması anlamına gelen "ihkak-ı hak" kavramı karşımıza çıkmaktadır. İhkak-ı hak, hukuki manada bir hak değildir. Hukukun üstünlüğü doğrultusunda hareket eden bir işleyiş içerisinde, bireyin kendi imkanları ile hak tesis etmesi doğru değildir.

🔹 Deprem bölgesinde hukuka aykırı bir davranış yaşanıyorsa, bu kişileri tutuklayacak olan kolluk kuvvetleridir. Adalete tevdi edilen bu kişiler hakkında yetkililerce hüküm verilir. Bu açıdan sosyal medya, hak arama, hüküm verme ve bireylerin kendilerince verdikleri cezayı gösterme yeri olmamalıdır.

  • 11
  • 12

🔹 İnfialle yapılmış olan davranışların servis edildiği sosyal medya görüntüleri, doğruluğu kesin olarak bilinmeyen davranışlardır. İster afet anı ister başka şartlarda olsun bir toplum için adalet, gösterilen çabalarla anlamlı kılınır. Adaletten uzaklaşıldığı zaman gayretlerin anlamı kalmayacaktır.

🔹 Şartların ne olduğu önemli olmaksızın, birey eliyle değil de adalet eliyle suçluların cezalandırılması, toplumdaki huzurun tesisi noktasında oldukça önemlidir. Hangi koşulda olursa olsun anayasamızda yer alan, hukuk devleti tanımlaması dışına çıkılmaması gerekir.

Depremzedelere yuva: Boz Üyler ve Yurtlar

  • 12
  • 12

🔹Meydana gelen bir afet sonrası yetkililer, yaşanması muhtemel diğer afetlere karşı tedbirler alır, gerçekleşme ihtimali olan tehdit unsurunu gidermeye ve izah etmeye çalışır.

➡ Devlet, yaşanan afet sonrası muhtemel tehlikeli olaylar noktasında gerekli bütün önlemleri alır.

🔹Sonuç olarak bakıldığında, sosyal medyada paylaşılan asılsız haberlere itibar edilmemesi gerektiği, bu platformlarda elden ele dolaşan bilgilerin doğruluğunun teyide muhtaç olduğu, hemen inanılmaması gerektiği ortadadır. Böyle büyük afetlerde, bilgiye ulaşma noktasında en önemli ve doğru kaynaklar, resmi kurumlardır.

🔹 Resmi kaynaklarca yapılan açıklamalara itibar edilmeli, gerçekleştirilen dezenformasyon oyununa gelinmemelidir.

Unutulmamalıdır ki olumsuz yöndeki her paylaşım, hem toplumu hem de afet bölgesindeki vatandaşları derinden etkilemektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN