Filistin - İsrail Çatışması'na dair bilmeniz gereken kavramlar
Filistin ile İsrail arasında gerçekleşen çatışmalar bir soykırıma dönüşmüştür. Dünya'nın gözleri önünde gerçekleşen bu katliam, hangi ırka mensup olursa olsun vicdan duygusuna sahip her insanı rahatsız etmeli ve küresel güce sahip tüm ülke liderleri bu katliama "dur" demelidir. Sizin için savaş suçlarının işlendiği, 21. yüzyılın en büyük katliamı olan Filistin - İsrail Çatışması'na dair bilmeniz gereken kavramları açıkladık.
Giriş Tarihi: 22.10.2023
08:43
Güncelleme Tarihi: 17.02.2024
16:24
Sesli dinlemek için tıklayınız.
🔹 1973 yılında gerçekleşen ve Yom Kippur Savaşı olarak adlandırılan Arap–İsrail Savaşı, Mısır ve Suriye önderliğinde Arap devletlerinin İsrail'e karşı başlattığı savaştır.
🔹 Savaş, Yahudilerin dinî bayramı Yom Kippur'un (Kefaret Günü) kutlandığı tarihlerde Mısır'ın beklenmeyen saldırısı ile başladı. Çarpışmanın büyük kısmı İsrail'in işgal ettiği Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri'nde yaşandı.
🔹 "Öfke Günü " Mısır, Tunus, Ürdün ve Libya gibi ülkelerde yapılan devrimler esnasında ortaya çıkan bir kavramdır. Orta Doğu ile bağdaşlaşan bu kavram, halka yaşatılan zulümlere karşı sessiz kalmamak için bir çağrıdır.
🔹 İlk olarak 2011 yılında Mısır'daki eylemlerden sonra kullanılan Öfke Günü kavramı, Tunus'ta 25 Ocak 2011 tarihinde meydana gelen "Yasemin Devrimi"ndeki tepkilerin sonuçlarından biri olarak karşımıza çıkar.
🔹 14 Aralık 1987 yılında Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın önderliğinde, İlk Filistin İntifada's ı sonrasında kuruldu . İsrail'in işgal ve abluka altında bulundurduğu Filistin'de faaliyet gösteren Hamas , Batı ülkeleri tarafından terör örgütü olarak görülüyor.
🔹 İsrail'i yok etmeye yeminli olan Hamas , İsrail askerlerini ve sivillerini hedef alan birçok saldırıdan sorumlu tutuluyor. Hamas, 2006 yılında Filistin'de meclis seçimlerini kazandı . 2007 yılına gelindiğinde Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirdi.
🔹 İsrail, Hamas'ın Gazze'de yönetimi ele almasına abluka uygulayarak örgütün bölgeye askeri mühimmat temin etmesini engellemek amacıyla insan ve mal giriş çıkışına kısıtlama getirdi.
🔹 Mescid-i aksâ, Müslümanların ilk kıblesidir ve Kudüs'de bulunur. Arapça Beytülmakdis denilir ve kuruluşundan beri sahip olduğu bu isim sonradan şehrin bütününü kapsamıştır.
🔹 Müslümanların en önemli üç mescidinden biridir. Aksâ sözcüğü, Arapça uzak anlamına gelir ve Mekke'ye uzak oluşundan dolayı bu adı almıştır.
🔹 Mescid-i Aksâ'nın kutsallığına dair Kur'an-ı Kerim'de İsrâ Suresi'nin ilk ayetinde şu bilgi verilir:
"Bir gece, -kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye- kulunu Mescid-i Harâm'dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah, bütün eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir."
İsra Suresi 1. ayet tefsiri: Hz. Peygamber'in Mekke'deki Mescid-i Harâm'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya götürülmesi şeklinde gerçekleşen olağan üstü olay İslâmî kaynaklarda, metindeki ilgili fiilin masdarı olan ve "geceleyin yürüme, gece yolculuğu" anlamına gelen isrâ kelimesiyle anılır.
Tefsirin devamı için tıklayınız.
🔹 Kudüs'ün Tapınak Dağın'da yer alan bir ibadethane olan Kubbetü-s Sahra, Ömer Camii olarak da bilinir. Yapı 691 ile 692 yılları arasında Emevi halifesi Abdükmelik'in isteğiyle Roma'nın Kudüs kuşatması sırasında yıkılmış olan İkinci Yahudi Tapınağı'nın bulunduğu yere inşa edilir.
🔹 Kubbetü's Sahra, kubbedeki süslemeleriyle İslam'ı yansıtan ilk eser ve İslam mimarisinin (varlığını sürdüren) en eski yapıtlarından biridir.
🔹 Tapınağın, altındaki Muallak Taşı , Yahudilere göre Tanrı'nın, dünyayı ve ilk insan Hz. Adem'i (AS) yaratmaya başladığı alan olarak kabul edilir. Bu açıdan büyük bir öneme sahiptir. Müslümanlar için önemi ise Peygamber Efendimiz'in (SAV) Miraç'a yapının merkezinde bulunan kayadan yükseldiği inancıdır.